Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2014 16:49:51

Zvůle státu u DPH bude pokračovat. Aneb falešné předvolební sliby

Zvůle státu u DPH bude pokračovat. Aneb falešné předvolební sliby

V naší Poslanecké sněmovně chybí politická vůle pomoct živnostníkům, pomoct malým a středním podnikatelům, pomoct lidem, kteří v sobě našli tu odvahu v naší republice podnikat.

Dnes na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně jsem řekl: "Cílem naší první novely DPH je odlehčit malým a středním podnikatelům tím, že budou moct odvést DPH z vystavené faktury až potom, co jim tuto fakturu odběratel proplatí. Nemalou částí z této skupiny jsou právě živnostníci, tedy více než 250 000 plátců DPH.

Opravit dosavadní legislativně dané bezpráví je logické a je spíše záhadou, proč se dosavadní politici dodnes takové úpravě bránili. Pokud se ptáte na co umírá podnikání našich podnikatelů a firem, tak odpověď je jednoduchá. Smrt má název nedostatek likvidity. Máte vystavené faktury, máte účetní zisk. Jediné co nemáte jsou peníze. Náš návrh zvýší likviditu především malých a středních firem. Řada politických subjektů ve volební kampani slibovala podporu malým a středním podnikatelům a toto je možnost, jak tyto sliby naplnit!

Druhá naše novela zákona o DPH ruší zákonné ručení za odvod daně z přidané hodnoty příjemcem plnění od nespolehlivého plátce. Jak jsme již deklarovali před volbami, chtít po občanech či firmách, aby zodpovídali za to, zda jejich obchodní partner platí, či neplatí daně, je naprostý nesmysl. Pokud stát chce, aby neplatiči daní nepodnikali, ať jim zruší firmy, ať je sankcionuje, ale nemůžeme přece převádět povinnosti státu na poctivé podnikatele. Proč v tomto boji mezi firmami-neplatiči a státem má trpět třetí strana, proč má nést úbytky podnikatel, který se sám ničeho špatného nedopustil?

Tím spíše, že v reálném pracovním procesu podnikatel nemá šanci bezpečně a v reálném čase zjišťovat aktuální platební morálku svých obchodních partnerů."

No a co myslíte? Obě novely nám shodili pod stůl a nepustili je ani do druhého čtení.

Zrekapitulujme si to. Hnutí Úsvit dnes položilo na stůl opatření natolik správné a nezbytné, že jeho neprosazení může znamenat pouze jediné: v naší Poslanecké sněmovně chybí politická vůle pomoct živnostníkům, pomoct malým a středním podnikatelům, pomoct lidem, kteří v sobě našli tu odvahu v naší republice podnikat.

A my se ptáme, vážení kolegové poslanci, kde jsou Vaše předvolební řeči o prorůstových opatřeních. Kde jsou Vaše volební sliby o podpoře živnostníků? Kde jsou všechny úvahy o obnovení hospodářského růstu a opětovném nastartování naší ekonomiky?

Jste pevně zakopáni v pozici nadřazení státu nad občana. Pevně lpíte na principech a hodnotách, které naší republiku dovedly k nejhlubší recesi a největší nezaměstnanosti v dějinách. Žádné volební sliby žádné očistné konference a změny vedení, nic Vám nepomohlo k tomu, abyste z výšin politiky pohlédli na věci z perspektivy českého živnostníka, který na tento stát vydělává. Žádná změna na obzoru.

V roce 2006 jsme ještě žili v zemi, která byla v mezinárodnímu žebříčku konkurenceschopnosti (davoského fóra) na 29. místě, v roce 2013 jsme se ocitli na 46. místě. Můžeme se potom divít, že důvěra v politiky u nás skončila na 146. místě ze 148 hodnocených zemí? 

Ne my v Hnutí Úsvit se nenecháme utahat. Nenecháme se odradit. Přijdeme s těmito návrhy znovu. Platba daně ze skutečně zaplacených faktur a odstranění ručení za plátce, je správná a potřebná věc. Toto je opatření, které skutečně pomůže lidem a my do toho jdeme. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama