Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2015 15:56:00

Povinná předškolní docházka by měla být navázána na vyplácení sociálních dávek

Povinná předškolní docházka by měla být navázána na vyplácení sociálních dávek

Vyjádření předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Radky Maxové k povinné předškolní docházce.

V souvislosti s projednáváním novely Školského zákona se otevřela otázka, zda by děti měly povinně navštěvovat školku rok před umístěním do školy. Určitě je tento krok dlážděn dobrými úmysly jako například snížením počtu odkladů vstupu do školy nebo zamezení zanedbávání předškolní výchovy. Domnívám se ale, že tento krok by měl být konzultován a připravován ve spolupráci s MPSV a vazbou na pobírání sociálních dávek.

Dlouhodobě tvrdím, že nemůžeme dávat v sociálním prostoru šanci lidem, kteří nejsou ochotni starat se o sebe, svoji rodinu a především o své děti a využívat k tomu pouze státu. Jsem přesvědčena, že právům musí odpovídat povinnosti a splnění podmínek povinné předškolní docházky by měla být jedna z povinností, které bude odpovídat právo na sociální dávky (resp. jejich část).

Ráda bych proto apelovala na MPSV a MŠMT, aby tato ministerstva začala vzájemně komunikovat a  začala skutečně podporovat ty, kteří mají zájem na vzdělání svých dětí a nikoliv pouze jen na získání stále dalších a dalších sociálních dávek. A především propojili právo na dávky s povinností posílat děti do školky či školy a řádně se o ně starat.

Radka Maxová
předsedkyně Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama