Ing. Roman Váňa

Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2016 11:19:00

Reorganizace armády se nepovedla

Reorganizace armády se nepovedla

Reorganizace armády v podobě takzvané optimalizace vojenských újezdů byla špatným krokem. Na příkladu Vojenského újezdu Libavá v Olomouckém kraji to dokládá tamní poslanec Roman Váňa, který je zároveň předsedou sněmovního Výboru pro bezpečnost.

 „Mrzí mě to o to víc, že jsem ministra Stropnického na předpokládaná úskalí důrazně upozorňoval. Na moje slova bohužel nedal,“ předeslal Roman Váňa.

Optimalizace vojenských újezdů se ve Sněmovně projednávala v roce 2014. Jedním z důvodů rušení nebo zmenšení vojenských prostorů měla být podle ministra obrany redukce počtu příslušníků Armády ČR a tím i nižší potřeba četnosti výcviku vojsk. „Již tehdy jsem upozorňoval na to, že se jedná o nesmysl. Vezměte si leteckou střelnici, její velikost včetně ochranných pásem musí splňovat určité parametry a absolutně nesouvisí s počtem vojáků. A se stále složitější mezinárodní situací a vzrůstajícím napětím ve světě jde redukce možnosti výcviku naší armády naprosto špatným směrem,“ upozornil Roman Váňa.

Vojenský újezd Libavá se zmenšil o 31 %. „V době projednávání jsem ministru obrany sdělil veškeré odborné argumenty proti redukci tohoto vojenského újezdu. Pan ministr mě ujistil, že to všechno osobně prověří, vezme v úvahu, a že rozhodne v návrhu zákona tak, aby skutečné potřeby armády nebyly poškozeny. Bohužel neudělal nic,“ neskrýval rozhořčení Roman Váňa, „předpokládám, že se teď bude odvolávat na svoji nezkušenost v době projednávání zákona. Tato argumentace ostatně není nic nového, vicepremiér Babiš v podstatě i dnes stále tvrdí, že vlastně není politikem. Myslím, že s blížícími se volbami budeme svědky tohoto alibismu stále častěji.“

Vojáci potřebují obnovit provoz některých cvičišť

Redukce vojenských újezdů platí od začátku tohoto roku. Již po několika měsících se právě na Libavé ukazuje, že reorganizace armády byla chybná. Vojáci potřebují obnovit provoz některých cvičišť, například střelnice v Loučce. Ta je však nyní již v civilním prostoru. „Naprosto rozumím místním lidem, že se jim obnovení provozu střelnice nelíbí. Musí se najít jiná cesta, každopádně řešení bude spočívat v investici několika milionů korun. A to nehovořím o minimálně dalších třech výcvikových místech, které na Libavé už nemohou fungovat ve stejném rozsahu jako před reorganizací,“ poznamenal Roman Váňa.

Ministr Stropnický obhajoval v prosinci 2014 optimalizaci vojenských újezdů jako promyšlený krok. Sklidil za to ve Sněmovně dokonce i potlesk z lavic poslanců hnutí ANO. „Dnes se ukazuje, že reorganizace armády se nepovedla,“ uzavřel Roman Váňa.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama