Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2020 12:20:00

Bylo by vhodné ke každému vlaku připojit jídelní vůz

Bylo by vhodné ke každému vlaku připojit jídelní vůz

Projev na 20. schůzi Senátu 17. dubna 2020 k návrhu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

Dobré ráno, vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, vážená paní předsedkyně Národní rozpočtové rady,

já jsem si v rámci bodu o rozpočtové odpovědnosti připravil dvě poděkování a dva návrhy pro vládu. Jednak bych rád poděkoval vládě a paní ministryni a jejímu předchůdci ve vládě ve funkci, dnes panu premiérovi, že 6 let, během konjunktury, vláda vytvářela přebytky a úspory, aby byla připravena na případnou krizi, která dnes přišla. Takže děkujeme.

Já jsem předevčírem v České televizi s radostí poslouchal pana premiéra, když mluvil o tom, jak hledáte úspory v rozpočtu, tak zdůraznil, že dotace pro seniory je v železniční dopravě jeho prioritou, tam se škrtat nebude. Jako správný hospodář začal škrtat v rozpočtu armády, resp. manažersky ušetřil v rozpočtu armády asi 50 mld., doprovodil to poznámkou, že našim partnerům v NATO to vysvětlíme, že prostě a jasně ta 2 % na obranu plnit nebudeme. Přece nezáleží na tom, že jsme na mezinárodní úrovni v NATO podepsali nějaké závazky. Myslím, že tomu všichni tady rozumíme, že podpora seniorů ve vlacích je důležitější než nějaké alianční dohody. Ostatně, to je dlouhodobé stanovisko našich komunistů, tady v případě pana premiéra, jablko nepadlo daleko od stromu.

Takže mám první návrh pro vládu, paní ministryně, jestli byste ho přednesla, na vylepšení současného stavu, myslím, že by bylo vhodné ke každému vlaku připojit jídelní vůz, kde by se seniorům podávalo občerstvení zdarma. Byla by to taková permanentní pojízdná volební kampaň v rámci těch úspor a přebytků, které máme z minulých let hojnosti. To určitě uneseme.

Můj druhý návrh se týká nutnosti nějak odměnit a poděkovat těm tisícům úředníků kontrolních orgánů, všech ministerstev a státních úřadů, kteří v době nouzového stavu sedí doma a kontrolní činnost nevykonávají. Jednak neroznáší koronavirus, jednak nevykonávají svoji činnost. Obojí zasluhuje odměnu. Živnostníkům také vláda vyplácí 25 tisíc, příští měsíc ten příspěvek zvýšíme na 15 tisíc, tak vyplaťme nějak ty úředníky.

Mne k tomu návrhu vede příběh paní Zuzany Fukové, bývalé majitelky zeleninového baru v Českých Budějovicích, u které si jednou v poledne kontrolní orgán anonymně objednal zeleninový oběd. Já jsem si dnes ráno ten v Budějovicích dobře známý příběh paní Fukové telefonicky ověřil. Ona sice prokazatelně nacvakala tržbu do EET, ale nepředala účtenku, zcela zavrženíhodně ji hodila do koše, protože ji i naprostá většina ostatních zákazníků zeleninového baru nechtěla. Ta účtenka sice později byla v koši vyhledána, ale ona ji fakt nepředala. Paní Zuzana Fuková byla po zásluze kontrolním orgánem potrestána pokutou 20 tisíc korun. Bouchly v ní saze, pokutu zaplatila, kontrolnímu orgánu vynadala, zeleninový bar uzavřela a nechala se zaměstnat v pekárně. Myslím, že všichni souhlasíme s naší vládou, že na živnostníky je potřeba přísnost. Děkuji vám za pozornost. Obávám se, že mluvit vážně s touto vládou o rozpočtové odpovědnosti prostě není možné.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama