Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2016 6:35:00

EET způsobí nenapravitelné škody ve společenském životě obcí

EET způsobí nenapravitelné škody ve společenském životě obcí

Během volební kampaně jsem navštívil desítky hospod, zejména v malých obcích. Mnohdy v těch obcích, které nemají vlastní obecní úřad a patří pod bývalou „střediskovou obec“.

S plnou odpovědností říkám, že asi 30 procent hospod a hospůdek se chystá na přelomu roku definitivně zavřít.

Píší mi starostové malých obcí, prosím, dělejte s tím něco: dnes již naše hospoda neplatí nájem, obec jí dodává dřevo na topení, aby se lidé měli kde sejít. Píše mi paní hospodská z malé vesnice nedaleko Vitějovic: „…naše obec má 70 obyvatel včetně chalupářů, a tak si umíte představit, jaká je návštěvnost. Hospodu máme otevřenou úterý, pátek a v sobotu od šestnácti hodin. V hospodě ale děláme sraz rodáků, dětský den, karneval, sejdou se tady hasiči. Mám radost, že se lidé dali dohromady. Daně platím, ale EET se ve svém věku učit nebudu. Prosím, zastaňte se nás v té Praze, a něco s tím udělejte, hospoda je pro mne srdeční záležitost…“

Mám kamarádku cukrářku v malé cukrárně, která zavírá. Mám známého majitele obchodu, který zavírá. Jsou to lidé těsně před důchodem či již v důchodu, kteří zavřou živnost. Nerozumí moderní technice a nechtějí se ji učit. Nechtějí, aby je někdo udával na udavačských stránkách Ministerstva financí, že nevydali účtenku. Dvacet let podnikají, od státu nikdy nic nechtěli, ale také nechtějí, aby jim stát kontroloval každou korunu.

Některé vesnice již převedly své hospůdky pod hasičské kluby. V některých vesnicích si někdo koupil pípu s chlazením a začal točit pivo v garáži. Jednoduchá pípa vyjde stejně draho jako jednoduché zařízení na EET, pivo se točí a sousedé močí na dvoře na kanálek. A daně? Zapomeňte.

Ostatně, ohání-li se ministr financí nutností zvýšit výběr DPH, připomínám, že všichni tito malí živnostníci již zaplatili DPH při nákupu svého zboží v MAKRU či jiném obchodě, a tak by se DPH státu stejně nezvedlo.

Nemyslím si, že EET přinese státu 18 miliard daňových výnosů, jak inzeruje Ministerstvo financí. EET však způsobí nevratné a nenapravitelné škody ve společenském a sociálním životě malých obcí. Ten, kdo na přelomu roku zavře, se k živnosti již nikdy nevrátí. Zavádět EET pro malé živnosti, hospodské a trhovce je naprosto špatný politický krok současné vládní koalice. Obávám se, že ministři a poslanci v případě zákona o EET nedohlédli dolů do regionů mezi své voliče.

Ing. Tomáš Jirsa, MBA
senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama