Ing. Václav Šmrha

  • KDU-ČSL
  • Praha 11
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2016 13:13:43

CHTĚJÍ VLÁDNOUT ZA KAŽDOU CENU. ALE S KÝM?

CHTĚJÍ VLÁDNOUT ZA KAŽDOU CENU. ALE S KÝM?

Zastupitelstvo Prahy 11 tvoří, zjednodušeně řečeno, tři skupiny. První, kteří tu dřív pod praporem Dalibora Mlejnského vládli, dále vítěz voleb Hnutí pro Prahu 11 s KDU-ČSL a Piráty a konečně další minulostí málo zatížení zástupci ANO a TOP 09.

V současnosti je početní poměr těchto skupin 13 : 20 : 12.

Po volbách v listopadu 2014 vznikla podle očekávání 32 členná koalice a zdálo se, že nastal čas plodné spolupráce ve prospěch občanů osmdesátitisícového Jižního Města.
V zájmu všestranné spokojenosti dokonce vítěz voleb přenechal menším koaličním partnerům většinu v Radě MČ v poměru 5:4, ačkoli to zdaleka neodpovídalo volebnímu výsledku.
Bohužel - u lidí, kterým jde především o skupinové zájmy, s jídlem roste chuť.

ANO a TOP svou pozici zakládají na vychytralém balancování mezi HPP 11 a opozicí . Ve spolupráci s exstarostou Mlejnským svým bývalým koaličním partnerům postupně odvolali dva radní, kteří jim nebyli příjemní, aniž by si dělali starosti, kdo jejich práci nahradí. Koalice tím skončila, ale starosta Štyler z HPP11 zatím pole nevyklidil.
ANO a TOP 09 představují sice pouze čtvrtinu zastupitelstva, ale doufají, že jim pružná politika umožní být pány situace.
V radě si schvalují pohodlnou většinou 5:2, co se jim zlíbí, a obecní periodikum Klíč transformovali na svoji hlásnou troubu.
Ze zatím nejasných důvodů zatáhli Prahu 11 do polemiky s Evropskou komisí a vládou ČR, zda je nutné při dokončení Silničního okruhu kolem Prahy (SOKP) dodržovat zákony a dobré mravy.

Do jednání zastupitelstva 22. září předložili několik sporných materiálů:
Pravidelné dotace pro sport jsou jistě bohulibé, ovšem byly navrženy podle sporných kritérií, jako např. "společenská prospěšnost". HPP11 na jaře žádalo, aby kritéria projednalo zastupitelstvo, které dotace schvaluje, ale radní Lepš z TOP 09 ani neuznal za vhodné to vzít na vědomí.
Potřetí do zastupitelstva zamířil návrh ANO na dohodu se zhotovitelem už několik měsíců hotové a zaplacené stavby za půl miliardy,  aby ji obci výměnou za 7 milionů směl předat s "mírným" zpožděním - po účinnosti novely daňového zákona. Na takové sporné daňové optimalizaci by ovšem zhotovitel vydělal zhruba třikrát tolik.
Radní Urbánek (TOP 09) znovu navrhl, aby zastupitelstvo bez rozpravy (!) požadovalo bezpodmínečnou dostavbu SOKP v "jediné možné" trase, ačkoli vláda už rozhodla, že posudek vlivu na životní prostředí (EIA) bude zpracován a žádná myslitelná trasa okruhu se Prahy 11 nedotýká.
Všechny návrhy svého bývalého koaličního partnera HPP 11 na doplnění pořadu jednání o další body ANO a TOP bez výjimek odmítly. Byl mezi nimi např. návrh na podání trestního oznámení za prodej pozemků na Horních Roztylech pod cenou, souhlas s diskusí k bodu o okruhu, nebo projednání skutečnosti, že rada z kádrových důvodů odvolala úspěšného předsedu představenstva Jihoměstské sociální a.s. Mariana Murča (vystoupil z ANO).

Žádný strom ale neroste do nebe. Pokud menšinová rada nechce vyjednávat o předkládaných bodech, těžko může očekávat všeobecnou podporu pořadu jednání, který ostatním nevyhovuje.
Zdá se, že samolibost malých Napoleonů začíná vadit zastupitelům napříč spektrem. Pořad jednání jako celek nebyl schválen.
Dvanáctičlenný spolek pro něj získal pouze 15 hlasů ze 45, a to včetně čtyř nejvstřícnějších zástupců Hnutí pro Prahu 11.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama