Ing. Vladimíra Lesenská

  • SPD
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2013 8:31:05

Jdeme do voleb!

Jdeme do voleb!

Prohlášení poslankyně k předčasným volbám

Vláda Jiřího Rusnoka důvěru nezískala, ale zároveň samotné jednání ohledně vyslovení důvěry této vládě eskalovalo v sérii událostí, zejména v „prozření“ dvou poslanců ODS a Karolíny Peake ze strany Lidem, čímž definitivně pohřbili pravicovou koalici 101 poslanců.

Nové volby jednoznačně vítám. Sociální demokracie o ně usiluje konzistentně. Současná Poslanecká sněmovna byla neakceschopná. Pokud by se za současného složení neschválil státní rozpočet na rok 2014, tak by to mělo neblahé důsledky nejen na jednotlivé resorty, ale i na krajská a obecní zřízení.

Předčasné volby nejen že ukončí trápení občanů pravicovou koalicí, která o svoji legitimitu přišla de facto už rozpadem Věcí veřejných, ale také danou situaci zprůhlední, jelikož tolik nezařazených poslanců - solitérů, nikdy v novodobé historii Poslanecké sněmovny nebylo.

Věřím, že v nadcházejících volbách zvítězí Česká strana sociálně demokratická, jejíž vláda bude akceschopná a hlavně napraví chyby předchozích pravicových vlád. A že těch chyb je spousta, můžu potvrdit i v sociální oblasti, kterou se zabývám. Je třeba na místě dodat, že právě v této specifické oblasti budou některé nápravy legislativně komplikovanější, ale ráda se této problematice budu i nadále věnovat.

Když se podívám na svoji stranickou průkazku, na které je uveden rok 1998, tedy vstup mé maličkosti do sociální demokracie, uvědomím si, že za těch 15 let, co jsem v ČSSD, jsem si prošla různými úrovněmi struktury strany, zažila pět předsedů, ale hlavně poznala spoustu výborných lidí různých profesí.

V roce 2006 jsem dostala nabídku být na kandidátce ČSSD v Královéhradeckém kraji a ve volbách jsem získala mandát poslankyně Parlamentu ČR. Mandát jsem obhájila i v roce 2010.

Ve funkci poslankyně jsem propojila veškeré mé předchozí zkušenosti, které jsem získala jako soukromá projektantka, místostarostka, investiční technička či soudní znalkyně.

Má práce by se dala rozdělit na dvě roviny.

V Poslanecké sněmovně jsem jako opoziční poslankyně upozorňovala na problémy v sociální oblasti, které jsem vždy dříve analyzovala, než jsem je kritizovala, případně jsem podávala novely zákonů. Vystupovala jsem jak na plénu, tak hlavně na sociálním výboru Sněmovny, jelikož se domnívám, že nedostatkům je třeba zamezit už v počátku.

V regionu jsem spolupracovala jak se státní správou, tak se samosprávou,  se zájmovými organizacemi, spolky, neziskovými organizacemi... Má kancelář jim byla vždy otevřená a můj telefon byl neustále online. Nikdy jsem pomoc neodmítla, vždy jsme se snažili najít cestu, jak daný konkrétní problém řešit – ostatně můj diář je stále plně zaplněný.

Nejlepší a hlavně opakovaná vzájemná spolupráce probíhala a probíhá s krajskými hasiči a to ať profesionálními či dobrovolnými. Je třeba si uvědomit, že vystavují svůj život dnes a denně proto, aby ochránili nás, či naše majetky. Když se zakládal ve Sněmovně podvýbor pro integrovaný záchranný systém, ani na chvilku jsem neváhala, protože to byla další možnost, jak je podporovat.

Často jsem zájmové organizace a spolky v regionu sponzorovala. Upozorňuji, že vždy ze svého platu. Žádné fondy, nebo pozice v představenstvech či dozorčích radách jsem nikdy neměla a nemám. Odměnou pro mě byla radost z toho, že se akce pořadateli zdařila a pozval mě i na další ročníky.

Ačkoli mým volebním obvodem byl formálně celý Královéhradecký kraj, vždy jsem zdůrazňovala, že pocházím z okresu Rychnov nad Kněžnou, potažmo z tamní okresní organizace sociální demokracie.

Jsem v podstatě historicky první poslankyní zvolenou za Českou stranu sociálně demokratickou v našem regionu a v tomto období jsem zůstala jedinou poslankyní ze všech politických stran vůbec, která má regionální kancelář v našem okrese a pochází z něho.

Na druhou stranu díky tomu si různé instituce a zájmové organizace navykly na to, že ve své blízkosti mají stabilní poslankyni, na kterou se mohou kdykoli obrátit.

Pokud mám složit konkrétní účty, za čím se mohu ohlédnout, tak zmíním dvě události, ze kterých mám skutečně radost. V prvním volebním období to bylo založení tradice benefičních koncertů v Týništi nad Orlicí, díky kterým můžeme finančně podpořit ty, kteří to potřebují nejvíce a ve druhém (nedokončeném) období zmíním pomoc při sehnání sponzora většího formátu na zakoupení speciálního výtahu v Mateřské škole Láň v Rychnově nad Kněžnou, který významně usnadnil pohyb dětem se specifickými poruchami, ale i paním učitelkám.

Na závěr nesmím zapomenout na mé rodné Týniště nad Orlicí, kde mám tu čest už od roku 1994 hájit zájmy „tynišťáků“ na zdejší radnici. A to ať jsem byla na jakémkoliv místě kandidátky či za jakékoli celostátní politické situace, tak vždy mě křížky voličů vynesly do městského zastupitelstva. Prošla jsem si tak pěti komunálními volbami.

Svědčí to o tom, že oranžová značka je konzistentně dobrou značkou.  Já a můj tým jsme připraveni na předčasné volby do Poslanecké sněmovny, jsem připravena pokračovat v rozdělané práci a dál hájit zájmy občanů na všech stupních pod značkou České strany sociálně demokratické.

Vaše Vlaďka Lesenská

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama