Ing. Vlastimil Picek

  • BPP
  • Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2014 15:32:49

Poslanec Seďa se ve svém kritickém pohledu hodně mýlí

Poslanec Seďa se ve svém kritickém pohledu hodně mýlí

Reakce na články Antonína Sedi.

Poslanec Antonín Seďa hodnotí na serveru Parlamentní listy v článcích „Branné zákony měly být od počátku projednávány společně“ (22.1.2014) a „Resort obrany potřebuje personální stabilizaci vojáků z povolání“ (24.1.2014) situaci v resortu obrany a mé působení v jeho čele. Některé jeho závěry jsou velmi překvapující. Jakoby je psal někdo, kdo není dlouhá léta členem sněmovního Výboru pro obranu, nebo někdo, kdo nezná parlamentní procedury.

Antonín Seďa se věnuje zejména předkládanému balíčku branných zákonů, který je Ministerstvem obrany připravován již několik let, a to nejen pod mým vedením, ale z velké části již pod vedením mého předchůdce Alexandra Vondry. Pan poslanec vyjadřuje pochybnost, zda předkládané legislativní návrhy jsou dostatečně provázané a vedou k personální stabilizaci, zpružnění struktury velení a řízení či k optimalizaci majetku resortu.

Pane poslanče, žádná z předkládaných norem nevznikla jen tak, od stolu, bez předchozího hlubšího zkoumání skutečných potřeb resortu obrany a armády. V průběhu jejich přípravy byly všechny faktory a souvislosti zvažovány a podrobně zkoumány, nejedná se tedy o nahodilý soubor změn, jež by byl vnitřně nelogický či neprovázaný. Naopak, příprava těchto návrhů probíhala přesně podle postupu, který v článku navrhujete. Od detailních analýz, přes tvorbu koncepčních materiálů, z nichž nejzásadnějším dokumentem byla Bílá kniha o obraně, až po výsledné paragrafové znění, které se nyní nachází v Poslanecké sněmovně.

Není vinou vedení Ministerstva obrany, že tyto zákony již nebyly schváleny, ač byly mnohé z nich vládou projednány již na jaře loňského roku. Ještě předtím o nich bylo věcně diskutováno na mnoha úrovních, včetně té parlamentní. Na všech těchto jednáních jsme vždy zdůrazňovali provázanost balíčku zákonů, kterou zkoumali a potvrdili nejen resortní právníci. A předpokládám, že pan Seďa jakožto dlouholetý poslanec dobře ví, že pořadí projednávání jednotlivých norem ve Sněmovně nestanovuje ministerstvo obrany.

Plně respektuji právo nové vládní koalice navrhované legislativní změny revidovat, zvážit jejich důsledky a komplexnost, nicméně nejsem si jist, zda právě v této oblasti nepůjde o objevování již objeveného, což by zejména u novely zákona o vojácích z povolání, jež měla původně vstoupit v platnost již počátkem letošního roku, mohlo znamenat prodlužování nejistoty a ztrátu drahocenného času.

Tolik vysvětlení, jak je to s balíčkem branných zákonů. K dalším výrokům Antonína Sedi se nechci nijak zdlouhavě vyjadřovat, proto jen dvě krátké poznámky. Pokud panu poslanci v návrhu dodatku na prodloužení pronájmu gripenů chybí offsety, měl by se blíže seznámit s legislativou EU. Ta totiž podobnou podporu domácího průmyslu nedovoluje. A pokud panu poslanci chybí vize resortu a neustále se odvolává na již překonanou reformu z roku 2002, měl by si přečíst Bílou knihu o obraně (2011), Bezpečnostní strategii ČR (2011) nebo Obrannou strategii ČR (2012). Možná by tam našel odpovědi na většinu svých otázek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama