Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2021 17:37:00

Byl nejen přijat rozsudek smrti, ale i vykonán

Byl nejen přijat rozsudek smrti, ale i vykonán

Komentář na facebookovém profilu k historii, na kterou bychom neměli zapomínat.

 Historické okénko

Dnes si připomínáme narození generálmajora René Černého (26. července 1914 - 23. května 1950), zástupce velitele tankové roty Čs. obrněné tankové brigády u Dunkerque. Rodák z Kvíčku ve Slaném, který byl v popraven v roce 1950 po vykonstruovaném soudním procesu.

René Černý (1914–1950) dosáhl v roce 1938 hodnosti poručíka Československé armády. Na podzim 1939 uprchl do Velké Británie, kde působil v různých štábních funkcích.

V říjnu 1944 bojoval u Dunkerque a prodělal celé polní tažení. Za statečnost byl vyznamenán mnoha československými i britskými řády a povýšen na štábního kapitána.

Po skončení války pokračoval ve vojenském vzdělání na Vysoké škole vojenské v Praze, kde po absolvování působil jako profesor a kde se stal jednou z prvních obětí politických čistek bezprostředně po únoru 1948. Další očekávané perzekuci se Černý rozhodl předejít odchodem na Západ, který však byl prozrazen a zatčen.

Byl uvězněn v Plzni na Borech, kde byl účelově vtažen do vykonstruovaného procesu, který měl dokázat "spolčení" politických vězňů a dozorců věznice.

Tehdejší krajský výbor KSČ doporučil, aby byl nejen přijat rozsudek smrti, ale i vykonán. Stalo se tak 23. května 1950.

Po roce 1990 byl René Černý plně rehabilitován a byl mu udělen titul generálmajora in memoriam.

V dopise na rozloučenou Černý napsal svému bratrovi: „Vzpomínám na rodiče, věřím, věřím v Boha a jeho spravedlnost. Umírám […] bez viny a prosím vás, vzpomeňte v budoucnosti na mne.“ Čest jeho památce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama