Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2022 16:39:00

Musím tady říct, že těch 370 miliard už je reakce na válku

Musím tady říct, že těch 370 miliard už je reakce na válku

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 30. listopadu 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023

 Dobré dopoledne, dámy a pánové.

Já musím reagovat na paní poslankyni Schillerovou vaším prostřednictvím, která tady srovnávala návrhy rozpočtu na rok 2022, respektive návrhy velikosti deficitů původně vaší vlády ve výši 376, 6 miliard a po úpravách naší vlády 375 miliard. No, musíme si uvědomit jednu zásadní věc. Vy jste ten deficit navrhovali ještě v době, kdy nebyla ani zmínka o válce na Ukrajině, nemusely se řešit hospodářské důsledky právě války na Ukrajině, ekonomické a energetické krize vyvolané touto válkou.

Já musím tady říct jednu věc, že těch 370 miliard už je reakce na tu válku, už obsahuje tu plošnou a cílenou pomoc, tu kombinaci, o které se tady dlouze bavíme. Takže srovnáváte nesrovnatelné a spíš to vypovídá něco o vašem přístupu k veřejným financím, než o našem. Vy tady na jednu stranu kritizujete malé úspory, to, že vláda nešetří. Ale když se podívám na valnou většinu vašich pozměňovacích návrhů, tak to nejsou pozměňovací návrhy, které by hledaly neefektivní výdaje a nahrazovaly by je efektivnějšími, například pomocí. Většina vašich pozměňovacích návrhů až na malé výjimky jde na úkor vládní rozpočtové rezervy.

Vy jste tady v prvním vystoupení řekla, že rozpočet je nástroj hospodářské politiky. Ano a největším problémem hospodářské politiky je inflace. To není jen o růstu cen, to je o znehodnocování hodnoty měny a hodnoty úspor. Proti inflaci se bojuje restriktivní, zejména monetární, politikou, kterou vy jste tady kritizovali. Ale vláda také musí vyvažovat, aby neměla moc expanzivní fiskální politiku, aby se neroztáčela kola inflace a vy svými vystoupeními - (Předsedající upozorňuje na čas.) Jenom dokončím větu. Vy svými vystoupeními vyzýváte vládu jenom k expanzivní fiskální politice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama