Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2024 9:15:00

Předkládáme návrh na podporu začínajících živnostníků

Předkládáme návrh na podporu začínajících živnostníků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře podnikání

 Stát má odstraňovat překážky, které stojí v cestě podnikání, a vážit si každého, kdo se na nelehkou cestu vlastního podnikání vydá. Proto předkládáme po dohodě v koalici návrh na podporu začínajících živnostníků a posíláme jej vládě k posouzení.

Jednou z bariér, která lidi odrazuje od podnikání, je nutnost povinných plateb hned od prvního dne jejich činnosti. Začátek podnikání tak předpokládá dostatek naspořených vlastních finančních prostředků, které povinné platby odčerpávají, aniž by v prvních měsících na ně živnostník vydělal. Tuto bariéru se snažíme částečně odbourat tím, že pro začínající živnostníky (nebo pro ty, kteří alespoň pět let nepodnikali) chceme umožnit nehradit průběžně zálohy na sociální pojištění v prvních měsících a v celém následujícím roce podnikání a povinné pojistné odvést vždy až při řádném zúčtování činnosti za kalendářní rok. Pro začínající osoby samostatně výdělečně činné, kterým nebude stanovena povinnost platit zálohy na pojistné, bude přínosem i to, že nebudou již penalizovány z dluhu na zálohách, pokud je nezaplatily v stanovené lhůtě nebo aspoň v minimální výši.

Při přípravě návrhu jsme se zabývali i otázkou zdravotního pojištění, protože bych byl ještě raději, kdyby návrh obsahoval i řešení těchto záloh. Ale na rozdíl od sociálního pojištění je zdravotní pojištění příjmem zdravotních pojišťoven a zároveň je pro čerpání zdravotní péče nutné, aby byla každá osoba kontinuálně pojištěna. Proto je obsahem návrhu pouze sociální pojištění. Přesto věřím, že to začínajícím živnostníkům pomůže.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama