Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2020 13:05:00

Přemyslovci ovládali obrovské území ve střední Evropě

Přemyslovci ovládali obrovské území ve střední Evropě

Komentář na facebookovém profilu k výročí zavraždění krále Václava III.

Historické okénko

Dne 4.8.1306 byl v Olomouci zavražděn ve svých nedožitých sedmnácti letech král český, uherský a polský Václav III. Tím vymřel rod Přemyslovců po meči a skončila tak první královská dynastie Českého království.

Václav III. se narodil dne 6. října 1289 jako syn Guty Habsburské a Václava II., který byl králem českým a polským. Ten chtěl pro svého syna i uherskou korunu, proto ho zasnoubil s dcerou uherského krále. Václav III. jí získal v roce 1301. Fakticky však ovládal pouze část Uher, přesto v tuto chvíli Přemyslovci ovládali obrovské území ve střední Evropě.

Měli ale mocné nepřátele. Kromě jiných papeže a římského krále Albrechta Habsburského. O uherskou korunu a území však brzy přišel.

Po smrti svého otce v roce 1305 uzavřel mír za cenu Chebska, Plísenska a Míšeňska. Avšak Václav si potřeboval uvolnit ruce, aby udržel polskou korunu. Na vojenské výpravě do Polska byl v Olomouci zavražděn. Jeho vrah a okolnosti jeho smrti jsou předmětem mnoha hypotéz historiků.

Zemřel tak příliš mladý, než aby se mohl stát důstojným nástupcem svého otce. Možná by historie vypadala jinak. Navždy však bude posledním českým králem z rodu Přemyslovců.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama