Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2024 8:19:00

Se systémem emisních povolenek dlouhodobě nesouhlasím

Se systémem emisních povolenek dlouhodobě nesouhlasím

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k emisním povolenkám

 Z nástroje, který měl sloužit k ochraně životního prostředí, se stal čistě nástroj, který uměle zvyšuje cenu energií pro každého z nás a je formou dodatečného zdaňování energií a následného přerozdělování.

Pro vaši představu: V červnu 2020 byla cena povolenky zhruba 23 EUR/t, v průběhu několika měsíců cena strmě vzrostla a několikrát atakovala hranici 100 EUR/t, a to v únoru a srpnu 2022 a v únoru a březnu 2023. Dnes, když jsem se díval, tak se cena povolenky pohybuje kolem 65 EUR/t, což je méně než 100 EUR, ale výrazně více než před několika lety. Ještě v létě 2017 byla cena pod 5 Eur/t. A to vše vstupuje do ceny energií.

Není moc možností, jak z pozice České republiky systém změnit, ale neměli bychom být přísnější než v ostatních státech. Proto jsme posunuli lhůtu na vyřazení emisních povolenek (tedy i lhůtu na jejich případný dodatečný nákup) z 30. dubna na 30. září, což umožňuje nové znění evropské směrnice. Je to drobnost, ale pomůže v cash-flow firem, které musí být součástí tohoto systému.

Projednávání a zpravodajování tohototisku jsem využil k tomu, abych zopakoval, co si o emisních povolenkách myslím. Více ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama