Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2021 17:58:00

Tento návrh řeší hluché místo, ve kterém se dnes nacházíme

Tento návrh řeší hluché místo, ve kterém se dnes nacházíme

Projev na 12. schůzi Senátu dne 10. června 2021. Návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadu epidemie na oblast realitního zprostředkování.

Děkuji, pane předsedo. Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Já zde zaprvé děkuji za možnost zde vůbec vystoupit, poprvé v mém případě, a dnes vám předložit ke schválení návrh zákona, který získal ve sněmovně maximální podporu napříč politickým spektrem. Budu velmi stručný, protože i návrh zákona je velmi subtilní.

Jak víte, podle nového zákona o realitním zprostředkování přijatém na konci roku 2019, se podmínil výkon povolání realitního makléře vázanou živností. A to znamená, že makléři musejí přecházet z volné živnosti na vázanou. Jednou z možností, jak mohou splnit kvalifikační předpoklady pro vázanou živnost, je složení zkoušek odborné způsobilosti. Původní termín z toho původního zákona byl 3. září minulého roku, a už během první vlny v dubnu jsme posunuli tento termín na 3. března tohoto roku. V té chvíli ale nikdo netušil, že bohužel přijde další masivní vlna pandemie. A tento náš návrh, který dnes předkládáme vám, právě reaguje na situace způsobenou zimní vlnou pandemie, kvůli které existují objektivní i subjektivní důvody, které se ztížily přístup ke kvalifikačnímu vzdělávání a zkouškám pro realitní makléře. Objektivním důvodem je to, že v důsledku protiepidemických opatření byl režim zkoušek omezen a subjektivním důvodem byly karantény, mnohdy opakované na straně zkoušejících, i těch realitních makléřů, samozřejmě prodělání nemoci covid-19, nebo třeba to, že mnohé makléřky se musely starat o své nezletilé děti. A právě kvůli tomu je namístě určitá tolerance, a proto jsme předložili novelu zákona, která de facto posouvá termín do konce tohoto roku a prodlužuje do konce tohoto roku i možnost vstupu nových makléřů a zahájení činnosti s určitými omezeními, např. od zavedení makléře, a s omezeními typu zákazu nabízet a poskytovat úschovy. Zákon jsme předložili již v lednu, ale víte, že někdy legislativní proces je složitý, a během legislativního procesu lhůta 3. března uplynula, proto byl původní návrh nahrazen a následně byl schválen v podobě, o jaké budete rozhodovat dnes. Návrh spočívá v tom, že stávající makléři musí neprodleně nahlásit na živnostenském úřadě změnu živnosti z volné na vázanou, ale kvalifikační předpoklady, to znamená tu zkoušku, mohou doložit až do konce tohoto roku. Pokud tak neučiní, může být na jejich podnikání pohlíženo i jako na podnikání neoprávněné, ale umožňuje jim to, aby dnes i bez zkoušky mohli dál pracovat. Tento nový návrh vznikl na základě naší poslanecké iniciativy a komunikace s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem průmyslu a obchodu. Má souhlasné stanovisko ministerstva pro místní rozvoj. Kladně se k němu vyjádřily jak Realitní komora ČR, tak Asociace realitních kanceláří. Děkuji vašim dvěma výborům, hospodářskému a ústavně-právnímu, za kladné stanovisko k tomuto návrhu a za doporučení jeho přijetí.

A tímto bych vás všechny velmi rád požádal o přijetí tohoto návrhu, protože se tímto návrhem vyvolalo určité očekávání u realitních makléřů a tento návrh řeší hluché místo, ve kterém se dnes nacházíme.

Návrh nezpůsobí žádný výrazný zásah do trhu realitního zprostředkování, ale mnohým makléřům pomůže a přinese jim jistotu toho, že mohou dál pracovat. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama