Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2018 19:29:00

U EET nepočítejte s rychlým a hladkým průběhem

U EET nepočítejte s rychlým a hladkým průběhem

Projev na 13. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2018 k zákonu o EET

 Vzhledem k tomu, že máme sedm měsíců po volbách a nemáme vládu s důvěrou, tak nemám důvěru v to, že už se něco připravuje a brzo se to bude projednávat. Chci paní ministryni ubezpečit, že až s tou novelou přijde do Poslanecké sněmovny, tak ať nepočítá s rychlým a hladkým průběhem. Ti, kteří tu byli minule, to bezesporu mohou dosvědčit a mohou odhadovat, jak to bude tentokrát. Takže se bavíme v případě vládní novely, v nejlepším případě o roce 2020, určitě ne o roce 2019, což je ještě rok a půl.

Když jsem poslouchal popis offline systému, tak jediné, co mě napadá, ještě by stačilo, aby ty účtenky vydával pracovník finančního úřadu. Myslím, že ten podnikatel by to přivítal. Nemusel by ho platit. On by si jednou za tři měsíce skočil do své kanceláře, tam by odevzdal ty účtenky, které sám vydal, a ta kontrola by byla naprosto absolutní.

Jinak paní ministryně vlastně potvrdila to, co říkáme my v tom návrhu zákona. Stávající nástroje jsou dostatečné. Povinnost vydat účtenku existuje už dneska... (Paní ministryně ho ihned z místa důrazně opravuje: Na požádání!) na požádání. Na požádání. Vždyť jsem to hned říkal, paní ministryně. Na požádání -

Možná že někteří, kteří si chtějí koupit dva rohlíky za 2,60 v akci, tak tu účtenku nechtějí. Možná ji chtějí. To je úplně jedno. Tam ten daňový únik určitě nevzniká. To, že mají povinnost vést evidenci příjmů, to už taky platí. Takže vlastně paní ministryně potvrdila, že žádná novela není potřeba pro neplátce DPH. S jedinou výjimkou - finanční úřad dostane novou pravomoc. Podnikatel tam poníženě přijde požádat a finanční úřad rozhodne, jestli dobře interpretuji slova paní ministryně. Navíc vydá účtenky. To bude hezká zakázka, někdo bude vydávat účtenky pro celou finanční správu, která bude mít jednu číselnou řadu, aby náhodou se jedna neztratila.

Takže já vás jménem předkladatelů žádám, abychom to ve třetím čtení schválili, protože pokud mám dobrou informaci, tak žádný pozměňovací návrh nezazněl do této chvíle. Legitimní návrh na zamítnutí - o tom budeme hlasovat ve třetím čtení.

A možná jenom informaci - rozpočtový výbor vlastně nenašel většinu ani pro doporučení schválení, ani pro doporučení zamítnutí tohoto návrhu. Tak to finální hlasování je v zásadě jednoduché - rozhodnou to sociální demokraté. Když se podívám do Poslanecké sněmovny a vím, kdo jaké má stanovisko a kdo je mezi předkladateli tohoto návrhu zákona, tak komunisté jsou proti, to je ta protipodnikatelská strana jen tak mimochodem pro pana poslance Juříčka jeho budoucí partner, nebo už stávající partner, jeho budoucí oficiální partner. A sociální demokraté rozhodnou v tomto případě to hlasování. Buď se přikloní k nám ostatním a budou spolu s námi chránit ty nejmenší, anebo za ministerská křesla zaplatí i na úkor těch nejmenších. Takhle to v hlasování ve třetím čtení bude. Myslím, že hlasování klubů, které jsou podepsány pod tímto návrhem zákona, je jasné. My na rozdíl od mnohých jiných, když něco navrhneme, tak pro to i hlasujeme. Někteří, to jste si už všimli, něco navrhnou a pak jsou proti, protože dostanou jiné noty od vedení svých stran.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama