Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2013 18:23:13

Barokní fara v Dolní Krupé bude mít opravenou střechu

Barokní fara v Dolní Krupé bude mít opravenou střechu

Aneb řešíme postupně úkoly minulé krajské vlády - po Dolní Krupé přijde na řadu i Hradenín

Cennou architektonickou památku – faru v Dolní Krupé koupil Středočeský kraj v roce 2012 s cílem zřídit v ní pobočku mladoboleslavského muzea. Zároveň odsouhlasil částku 2 miliony Kč na opravu havarijního stavu střechy fary. Roubená patrová budova s mansardovou střechou krytou šindelem z roku 1785 může tvořit přirozené centrum obce pro kulturní akce a i přitáhnout turisty.

Obdobně byla v roce 2012 zakoupena i tvrz Hradenín, který by mohl být využít pro potřeby Regionálního muzea v Kolíně. Také v tomto bodě zastupitelstvo schválilo úkol pro vedení kraje nalézt částku 6 milionů na opravu havarijního stavu tvrze.

Minulá Rada kraje však již tyto opravy neřešila a tak jsme se toho úkolu, v rámci „čištění skříní od kostlivců“, v podmínkách mnohem omezenějších zdrojů, ujali v novém složení Rady. Na Radu jsem předložil materiál o rozpočtovém opatření, kterým se převádí z havarijních prostředků kraje 2 mil. na Krupou a 6 mil. na Hradenín.  Jiné zdroje k dispozici nebyly, nebyl totiž ještě hotov ani plán investic na rok 2013… Již při tvorbě materiálu byl cítit nedostatek financí, na havárie v roce 2013 máme v rozpočtu 20 milionů a tato operace by vyčerpala celkem 8 milionů a to již v únoru.

Diskuse na Radě pak byla poznamenána právě otázkou, odkud na opravy vezmeme a nutností mít rezervu na havárie, vždyť je začátek roku.  Z tohoto důvodu byla upřednostněna nyní Dolní Krupá (její stav vyžaduje prioritně akutní zásah). Hradenín se zkrátka bude muset řešit později.  Technický stav této významné památky je sice špatný, ale určitě se během několika měsíců rapidně zhoršovat nebude. Areál tvrze si tak na rekonstrukci a zvědavé návštěvníky ještě počká. Záměr tvrz opravit však kraj stále má. Slovy Victora Huga - „Život je čekání na to, kdy se sny změní ve skutečnost.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama