Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2014 7:54:39

Kouřimský skanzen čekají velké změny

Kouřimský skanzen čekají velké změny

Na kraji města Kouřim se nachází Muzeum lidových staveb, které je součástí Regionálního muzea v Kolíně, příspěvkové organizace Středočeského kraje.

Na kraji města Kouřim se nachází Muzeum lidových staveb, které je součástí Regionálního muzea v Kolíně, příspěvkové organizace Středočeského kraje. Toto muzeum  je jediným skanzenem v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z celého území Čech od 17. do 19. století. Je zde zatím devět větších obytných a hospodářských objektů z oblasti středních, východních a severních Čech, které doplňuje několik drobnějších památek. Po celý rok je skanzen nejen přehlídkou zajímavých staveb, ale i tradičních lidových aktivit, národopisných a dalších doprovodných programů.

Skanzen byl založen v roce 1972 a byl určen především pro památky ze zátopové oblasti přehradní nádrže Želivka. Do muzea byly postupně převáženy památky z celé republiky.

Jeho dalšímu rozvoji bránila po roce 1990 dlouhá léta restituční spory. Ty byly vyřešeny dohodou mezi krajem a restituenty až v roce 2012. Od té doby se pracuje na rozvoji celého prostoru směrem ke koncepční proměně na „Muzeum české vesnice“. Památky lidové architektury budou doplňovány do logických celků z jednotlivých regionů.

Středočeský kraj nejdříve schválil rozšíření Muzea lidových staveb v Kouřimi s využitím evropských zdrojů (ROP, výzva 93a) v celkové výši 104 milionů Kč a pak se již rozjely stovky hodin konzultací, jednání, trpělivé a drobné práce desítek zainteresovaných osob. Projekt rozšíření byl zpracován a žádost do Regionálního operačního programu byla koncem roku 2013 podána.

3. března 2014 Rada kraje schválila vyhlášení veřejné zakázky na „Dostavbu areálu Muzea lidových staveb v Kouřimi“. V rámci soutěže přibyde do skanzenu 16 objektů, z toho 10 nově postavených staveb a 4 drobné sochařské a restaurátorské objekty. Dojde také k úpravě 2 stávajících objektů a k vybudování rozvodů inženýrských sítí i nové přípojky na elektrický proud.

Dominantou muzea se stane kostelní areál ze středních Čech, základ bude tvořit rekonstrukce gotického kostela sv. Jana Křtitele z Posázaví. Pod ním návštěvníci uvidí náves uzavřenou vodním mlýnem z Tismic a dalšími usedlostmi.  Okolo tohoto komplexu se umístí stavby z Kouřimska, Posázaví a Čáslavska. Směrem na jih pak areál zaplní lidová architektura z východních Čech, včetně větrného mlýna z Borovnice u Nové Paky. Na východě celého areálu pak bude prostor pro severní Čechy.

Pro občany jistě příjemné doplnění skýtá nová vstupní budova doplněná obchodem a občerstvením nebo samostatná expozice tradičních lidových oděvů.

V roce 2015 se dá napjatě očekávat otevření nového skanzenu. Ale bude to konečný stav? Již nyní je jasné, že nikoliv. Muzeum má zpracovaný i navazující rozvoj celého areálu, doplnění dalších desítek staveb. Je před námi tedy další velkolepý a ojedinělý, smělý projekt. O tom, co bude možné postupně uskutečňovat, však rozhodne teprve budoucnost.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama