Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2013 9:35:38

Na návštěvě knihovny v obci Žilina

Na návštěvě knihovny v obci Žilina

Obecní knihovny nejsou dávno jen knihovnami, ale komunitními centry.

V pátek 13. prosince navštívil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek obecní knihovnu v Žilině, která se společně s obecním úřadem, zasedacím sálem a ordinací nachází v jedné budově. Obec v okrese Kladno má okolo 800 obyvatel a snaží se všemožně přispívat ke kulturnímu a spolkovému životu obyvatel. Jak podotkl starosta obce Vladimír Skoupý, mimo knihovnu zde fungují velmi aktivně např. mladí hasiči, oblíbený je samozřejmě i hokej, ale nechybějí ani další sdružení či aktivity, ať již v místní sokolovně či kostele. 

Místní knihovnice, která pracuje v Kladenské vědecké knihovně a v obci knihovnu rozvíjí ve svém volném čase, Lenka Šimková představila prostory knihovny, která prošla v roce 2013 rekonstrukcí a koncepci rozvoje knihovny, která je již realizována zhruba z poloviny. „V Žilině nezačali oživovat knihovnu hned rekonstrukcí, začali nejdříve získávat různými akcemi občany – počet trvalých čtenářů se zvýšil z 10 na 60. Vedou si v knihovně vlastní kroniku akcí, mezi kterými nechyběly např. novinářský kroužek, pravidelná Noc s Andersenem, fotosoutěž „Rok na vesnici“ či zajímavá akce „Čtení sluší každému“, při které čtou postupně knihu zástupci různých profesí ve svém pracovním oděvu.“ podělil se o své dojmy s komunitní funkcí knihovny Štefek.

Rozpočet obecní knihovny je cca 50.000 ročně, aby vyšla vstříc i zaměstnaným občanům, má otevřeno ve čtvrtek 17 – 19h a v neděli 14 – 16h.

Radní se při své návštěvě seznámil také se zde umístěným výměnným knižním fondem poskytovaným na základě regionálních funkcí knihoven podporované krajem, který pro podobné knihovny představuje často jedinou možnost, jak obohatit několikatisícový stálý knižní fond. Tak jako v každé obecní knihovně zde dle zákona poskytují návštěvníkům i přístup k internetu. O své činnosti informují taktéž na webových stránkách http://knihovnazilina.unas.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama