Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2013 12:19:37

Rada kraje schválila záměr zavedení slevových karet

Rada kraje schválila záměr zavedení slevových karet

Schválený záměr si klade za cíl zlepšit finanční dostupnost nabízených kulturních, sportovních, volnočasových a turistických služeb pro občany kraje a další návštěvníky.

Rada Středočeského kraje schválila 7. října 2013 záměr zavedení slevových karet. Středočeský kraj je region s bohatým kulturním dědictvím, s množstvím přírodních zajímavostí a dalších turistických destinací.  Schválený záměr si klade za cíl zlepšit finanční dostupnost nabízených kulturních, sportovních, volnočasových a turistických služeb pro občany kraje a další návštěvníky.

Doprovodným benefitem by pak mělo být zvýšení cestovního ruchu a tím i posílení příjmů řady příspěvkových organizací kraje.

Slevové systémy nejsou samozřejmě výmyslem Středočechů. Fungují již roky v jiných krajích nebo v zahraničí.  Prvotní inspirací byl pro mne Jihomoravský kraj. Jeho Senior pasy fungují od ledna roku 2011 a nabízejí desetitisícům občanů kraje starším 55 let slevu od 5 do 50% na kulturní, sociální, zdravotní a další služby.  Zároveň projekt otevírá v 8 jihomoravských městech i tzv. senior pointy, kde mohou držitelé karet využít služeb bezplatného právního a finančního poradenství, které poskytují proškolení pracovníci. Nejčastěji lidé potřebují radu při řešení bytových problémů, nevýhodných půjček a dědictví. Jihomoravané karty využívají nejvíce na wellness služby, lékárnické zboží a vzdělávací kurzy, v muzeích a galeriích mají dlouhodobou slevu 10 až 30 %, a navíc 5x ročně vstup zdarma. Přínos karet oceňuje dlouhodobě i Rada seniorů ČR.

Obdobná situace je u tzv. rodinných pasů, které zajišťují zase slevy rodinám s dětmi. Slevy jsou v rámci projektu „Rodinné pasy“ poskytovány zejména v oblasti kultury a sportu. V soukromé sféře se slevy nejčastěji pohybují v rozmezí 5 – 20 %, příspěvkové organizace krajů, měst a obcí poskytují rodinám slevy výraznější, a to až do výše 50 %. V rámci projektu „Rodinné pasy“ opět fungují informační centra (tzv. „Family Pointy“), které poskytují bezplatně dlouhodobou pomoc rodinám i prostor pro pravidelné setkávání se (dětské koutky aj.).

Ve Středočeském kraji bychom chtěli jít ještě dále a nabízet systematické a komplexní výhody nejen rodinám s dětmi a seniorům, ale obecně i všem turistům, a využít tak i zkušenosti z obdobných turistických slevových karet např. v sousedním Rakousku.

Záměr máme tedy schválený. Teď před námi stojí nelehký úkol – vyhodnotit různé modely karetních systémů a na základě analýzy doporučit takovou variantu, která bude mít největší přínos pro kraj a jeho občany. Už se těším, až si s jednou kartou v ruce budeme s rodinou užívat nádherný, aktivitami i odpočinkem nabitý týden ve Středočeském kraji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama