Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2014 7:30:41

Středočeský kraj ocenil vítěze soutěže Kraje za bezpečný internet

Středočeský kraj ocenil vítěze soutěže Kraje za bezpečný internet

V pátek 12. prosince vrcholil první ročník osvětového projektu Kraje pro bezpečný internet.

V pátek 12. prosince vrcholil první ročník osvětového projektu Kraje pro bezpečný internet. Do projektu internetové bezpečnosti se letos zapojilo 26 000 rodičů a dětí z 8 krajů. Ve Středočeském kraji se zaregistrovalo 4980 lidí, kvizu se zúčastnilo 765 dětí, které úspěšně absolvovaly sérii on-line kurzů o internetové bezpečnosti. Nejvíce jich bylo z Gymnázia Příbram, a to 123.

Z úspěšných řešitelů byli jako vítězové vylosováni Jakub Černohous (Gymnázium Příbram), Bohuslav Sviták (SOŠ a SOU Neratovice), Lukáš Berka (ZŠ Příbram VIII.), Filip Hruška (Gymnázium J. S. Machara Brandýs nad Labem), Pavel Janda (ZŠ a MŠ Sedlec – Prčice), Markéta Kadlečková (SOŠ Benešov), Daniel Šíma (ZŠ Kladno – Brjanská), Jitka Buršová (ZŠ Příbram VIII.), Anna Průšová (Gymnázium Příbram), Barbora Bočková (Gymnázium Mladá Boleslav). 

 „Otázka internetové bezpečnosti a zejména prevence před možnými hrozbami je čím dál tím více skloňovaná.  Tím, jak se vyvíjí moderní technologie, jak jsme téměř neustále on-line, se nám rozšiřují nejen možnosti, ale i rizika. Nebavíme se jen o počítačových virech, jen o webových stránkách jako před 15 lety, ale o sociálních sítích, luxování účtů, zneužití osobních údajů, kyberšikaně, to vše nejen pomocí počítačů a notebooků, ale i tabletů, chytrých telefonů, televize a dalších zařízení…“ řekl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který je gestorem projektu ve Středočeském kraji a který společně s radní pro zdravotnictví Jiřinou Fialovou a se zástupci Microsoftu a Národního centra bezpečnějšího internetu ceny předával.  Xbox, tablet a chytrý telefon věnovala do soutěže firma Microsoft, 7 dalších tabletů pak Středočeský kraj.

Projekt Kraje pro bezpečný internet vznikl v září 2013 za podpory Asociace krajů ČR a díky spolupráci zapojených krajů v oblasti kybernetické bezpečnosti mohly vzniknout elearningové kurzy a on-line kvíz pro laickou i odbornou veřejnost.

„Elearningové kurzy a online soutěžní kvíz byly spuštěny 1. září 2014 a už v průběhu prvního měsíce jsme zaznamenali velký zájem o studium především ze strany dětí a mládeže nad 12 let “, říká koordinátorka projektu Nina Moravcová.  Její slova potvrzuje i fakt, že si kvíz a/nebo elearning vyzkoušely děti z 1050 základních a středních škol.

Elearningové kurzy pro veřejnost jsou dostupné na webu www.kpbi.cz  i po skončení soutěže, v současné době jsou těsně před spuštěním i kurzy pro sociální pracovníky a příslušníky Policie ČR. „V příštím roce chystáme rozšířit elearningové kurzy pro cílovou skupinu seniorů a pedagogů, kteří po absolvování kurzu získají certifikát jako doklad o dalším profesním vzdělávání“, doplňuje Zdeněk Záliš z Národního centra bezpečnějšího internetu. Že je potřeba vzdělávat v internetové bezpečnosti nejširší veřejnost, potvrzuje i Václav Koudele, člen koordinačního výboru projektu KPBI a manažer společnosti Microsoft, která je hlavním partnerem projektu: „Podle průzkumů Microsoftu si jen třetina  lidí nastavuje pravidla pro ochranu svého soukromí na sociálních sítích. Pouhé 1 % lidí uvádí, že je o bezpečnosti na internetu dostatečně informuje škola. Právě zde vidíme největší příležitost – digitální bezpečnost a ochrana soukromí měly být běžným tématem výuky podobně jako bezpečnost silničního provozu.“ 

Do letošního prvního ročníku se zapojilo 8 krajů – Hl. m. Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj a Zlínský kraj.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama