Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2014 14:02:31

Z masopustu ve skanzenu Mayrau

Z masopustu ve skanzenu Mayrau

Masopust se uskutečnil v sobotu 1. března i v unikátním hornickém skanzen Mayrau ve Vinařicích, pobočce Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně

První březnové dny jsou ve znamení masopustních oslav. V Praze v úterý 4. 3. proběhne závěrečné představení festivalu Carnevale v Clam-Gallasově paláci - Martedi Grasso, o víkendu se konaly další masopustní průvody po celém Středočeském kraji.  Masopust se uskutečnil v sobotu 1. března i v  unikátním hornickém skanzen Mayrau ve Vinařicích, pobočce Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně.

Ve skanzenu se sešly průvody masek z nejbližšího okolí – z Vinařic, Tuháně a Libušína. Nechyběli ani ministr vlády a senátor za Kladensko Jiří Dienstbier, radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, zástupci města a muzea.

„V průvodech nechyběly ani tradiční postavy masopustů - medvěd, symbol plodnosti a kobyla, kterou se historicky snaží účastníci hospodářům v jednotlivých staveních „prodat“. Na programu bylo i tradiční udělení masopustního práva a volba královny masopustu. Tou se letos v ostré konkurenci stala Vlaďka Hovádková z Tuháně. Atmosféra byla fantastická.“ popsal své zážitky radní Štefek.

Nechyběla samozřejmě ani masopustní veselí, koláče, koblihy, zabijačkové hody a hudba v podání skupiny Trosečníci.

Masopusty historicky probíhaly do popeleční středy, po které následoval 40denní půst. Popeleční středa připadá na 46. den před Velikonoční nedělí.

Skanzen Mayrau slaví návštěvnický úspěch nejen zajímavou expozicí a třeba dětským industriálním hřištěm, ale i akcí sníženého vstupného na oba okruhy, která byla prodloužena do konce března. Plné vstupné je 20,- Kč a snížené 10,- Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama