ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2017 10:24:58

Senátor Valenta: Posilování pravomocí inspektorů ČOI je návrat do totality

Senátor Valenta: Posilování pravomocí inspektorů ČOI je návrat do totality

Vystoupení senátora Ivo Valenty během projednávání novely zákona o České obchodní inspekci dne 19.7.2017

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

chtěl bych ve svém vystoupení vyjádřit zásadní nesouhlas s touto novelou zákona o České obchodní inspekci. V žádném případě se totiž nemohu ztotožnit s novým kompetenčním vybavením inspektorů ČOI, která by tak svým charakterem vykročila daleko spíše směrem k tajné či zpravodajské službě než orgánu státní kontroly a dozoru. Tento krok posílení některého ze státních orgánů, který jsme zde v uplynulých letech vlády současné koalice mohli registrovat již opakovaně, totiž považuji spíše za krok zpět, do dob předrevolučních a totalitních, kdy byla celá společnost doslova prošpikována agenty s utajenými identitami, donašeči, informátory a důvěrníky.

Pokud se ohlédnu zpět a provedu jen zběžnou rekapitulaci toho, co na poli okrajování svobod, zásahů do soukromí našich občanů a destrukce liberální společnosti učinila současná vláda, pak musím konstatovat, že tento trend se zdá být vlajkovou lodí jejího programu a že je v něm nadmíru úspěšná. Opakovaně zde došlo k prolomení domovní svobody, kdy tuto pravomoc dokonce nově získali úředníci (nikoliv jen policisté). Zavedla se celá řada instrumentů ke zcela zbytečnému a neoprávněnému shromažďování dat, osobních údajů o občanech atd. – lze jmenovat kontrolní hlášení DPH, EET, centrální registr účtů. Schválila se řada opatření, která motivují občany k tomu, aby na sebe vzájemně donášeli a udávali se – prokazování původu majetku, kontroly kotlů, účtenková loterie atd.

Neustále se zvyšují všemožné pokuty a stát je mnohdy uděluje ve zcela absurdních případech. Omezila se prodejní doba v obchodech, nařídilo se obchodům, jak mají nakládat s prošlými potravinami, došlo i na určitou formu cenzury internetu  a tak dále a tak dále.

Zkrátka represe pod současnou vládnou ČSSD, ANO a KDU-ČSL jen kvete, posilují se pravomoci úředníků, bezpečnostních složek a kontrolních orgánů a občan se již přestává cítit jako občan, ale spíše jako nesvobodný poddaný či otrok, který je neustále v hledáčku státních orgánů.

Osobně jsem ale přesvědčen, že naši spoluobčané nás nezvolili proto, abychom z nich činili pronásledované a permanentně podezřelé. Nezvolili nás proto, abychom neúměrně posilovali stát na úkor jejich práv a svobod. A proto musím i u této předlohy stejně jako mnohokrát v minulosti, kdy jsme zde projednávali jiné represivní zákony, varovat a postavit se zásadně na odpor.

Česká obchodní inspekce je standardním úřednickým orgánem a jako takový by neměl být zaměňován ani za zpravodajskou organizaci, ani za bezpečnostní sbor. Proto nevidím nejmenší důvod k tomu, aby nabývala takových pravomocí a nástrojů, které přísluší výhradně těmto složkám. Situace, kdy zde projednáváme návrh, aby inspektoři ČOI mohli využívat krycích prostředků a změny identity a aby mohli svévolně pronikat do soukromých prostor, ve mě ale budí neblahý dojem, že je zde evidentní snaha o to, aby se tato inspekce zmíněným složkám přiblížila a dost možná, aby se jim jednou dokonce vyrovnala. Při pohledu na konání jiných členů současné vlády a při přihlédnutí ke snaze ministra obrany posílit kompetence vojenské policie či ministra financí posílit celní správu, se pak nemohu zbavit pocitu, že každý z členů současné vlády by tak nejraději měl takovou svou vlastní policii či tajnou službu, aby to měl jednodušší on sám i jeho aparát. Aby se zkrátka nemusel zdržovat s procedurálními zbytečnostmi a mohl si zjednat pořádek, kdy se mu zlíbí či zjistit informace, jaké potřebuje.

To je ale trend, který považuji za velmi špatný a domnívám se, že občané mají plné právo se mu bránit a že mají plné právo po státu vyžadovat jistotu, že každý jeho orgán bude naplňovat výhradně ten účel, pro který je zřizován a že zde bude jasné kompetenční vymezení.

Nechápu, proč by měli být inspektoři ČOI chráněni tajnými identitami a krycími prostředky, když stát má celou paletu jiných možností, jak zajistit jejich bezpečí a řádný výkon jejich poslání. Pakliže se ocitají v nebezpečných situacích nebo v situacích, kdy je třeba tvrdších postupů, což samozřejmě nevylučuji, jednoznačně jsou zde policie a další orgány, aby jim poskytli svou součinnost. A pokud tato spolupráce nefunguje, pak bude chyba zřejmě někde jinde – v systému a nikoliv v zákoně. A mělo by být povinností každé vlády nejprve nalézt takovou systémovou chybu a napravit ji, a to daleko dříve, než sáhne k dalšímu posilování státu a státních úředníků, pro které je cesta nových kompetencí samozřejmě daleko snazší, příjemnější a výhodnější.

Jednoznačně se tedy domnívám, že současná vláda a její úředníci si v tomto případě opět jen zjednodušují život, přičemž zájmy občanů jsou jim naprosto lhostejné. Zdůrazňuji, že zde nestojím na straně nepoctivých obchodníků či nějakých obchodnických mafií. O ty zde totiž, ač se to tak nezdá, vůbec neběží. Jde zde zejména o princip, kdy neúměrné posilování státu překračuje zdravý rozum a kdy je třeba říci konečně dost! Falešné identity či maskovací prostředky mohou využívat, jak jsem již řekl, oprávněně úplně jiné složky státní moci a je to tak v pořádku, neboť tomu odpovídá i stupeň jejich prověření, charakter a podmínky jejich služby, podmínky jejich nástupu i případné sankce, pokud své pozice zneužijí. V tomto případě bychom ale měli dát takové nástroje do rukou úředníkům, kteří zdaleka nenesou takovou odpovědnost a povinnosti. To mi připadá vskutku zcela nepřiměřené a absurdní. Proto se domnívám, že bychom měli tento zákon odmítnou a postavit se na stranu těch, které zde zastupujeme, tedy občanů.

Děkuji za pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama