ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2020 16:05:00

Zrušení superhrubé mzdy říkám ano, vláda však musí uhradit samosprávám dopady

Zrušení superhrubé mzdy říkám ano, vláda však musí uhradit samosprávám dopady

Komentář na facebookovém profilu ke zrušení superhrubé mzdy

Plně souhlasím se zrušením superhrubé mzdy. Je to krok, který je velmi pozitivní především pro zaměstnance a odrazí se na jejich výplatních páskách v podobě nižších daní. To považuji za žádoucí.

Je tu ale jedno velké ALE, které nemůžeme opomenout, a to naprosto bezprecedentní dopad na samosprávy.

Velmi rád jsem se proto stal členem petičního výboru a podepsal petici Sdružení místních samospráv České republiky, bojující proti dopadům zrušení superhrubé mzdy na samosprávy. Tyto dopady by totiž podle předběžných odhadů znamenaly roční propad ve výši až 13 - 20 miliard Kč pro obce a 7-10 miliard pro kraje! To je naprosto nemyslitelný zásah do jejich rozpočtů. Vždyť již dnes obce bojují doslova o každou korunu. Teprve nedávno obce obdržely náhrady za kompenzační bonus a už čelí další pohromě. Avizovaný zásah by navíc byl trvalý.

Pakliže tedy vláda hodlá přistoupit ke zrušení superhrubé mzdy, s čímž naprosto souhlasím, pak ať samosprávám způsobené ztráty vykompenzuje změnou rozpočtového určení daní. Tímto plánem měla ostatně podle mne také začít. Obcím musí zůstat minimálně stejný objem finančních prostředků, s jakým disponují dosud. Nyní, v době koronakrize, je potřebují o to více.

Vláda musí obce podporovat a ne je nechat živořit. Nemůže pomáhat jedné skupině na úkor skupiny druhé. Často se s představiteli jednotlivých samospráv setkávám a řeším s nimi jejich každodenní starosti a problémy – nakonec za účelem pomoci jim jsem také stál u zrodu Akademie samospráv. Dobře proto vím, jak pociťují každý, byť minimální výpadek v rozpočtu.

Tak výrazný dopad, jaký by představovalo zrušení superhrubé mzdy, však nemá obdoby, a je naprosto nepřijatelný. Vláda, resp. ministerstvo financí se musí „pochlapit“ a hned stanovit cestu, jak jim tento výpadek vykompenzuje. Jedině tak bude mít rozhodnutí smysl.

Obce mohou petici podpořit zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama