JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2020 19:28:00

I v lednu 2020 dynamicky roste většina daňových titulů

I v lednu 2020 dynamicky roste většina daňových titulů

Lednové hospodaření státního rozpočtu skončilo deficitem ve výši 8,0 mld. Kč.

 Po očištění o příjmy z Evropské unie a z finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 6,8 mld. Kč. Příjmy státního rozpočtu dosáhly 7,9 % rozpočtované částky, zatímco výdaje 8,2 %.

„I v lednu 2020 dynamicky roste většina daňových titulů. DPH meziročně vzrostlo o 5,6%, daň z příjmů fyzických osob o 11%, sociální pojistné o 5,5%. Na výdajové straně byl výsledek ovlivněn platbou do rozpočtu EU i za únor, a to ve výši 4 mld. Kč, která v loňském lednu neproběhla. O 4 mld. Kč jsou rovněž meziročně vyšší běžné transfery Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Vyšší byly výdaje na sociální dávky vlivem vyšších důchodů a rodičovského příspěvku, transfery územním rozpočtům na platy ve školství, a to přes 3 mld. Kč vlivem 10% zvýšení platů pedagogů i nepedagogů. O více než 1 mld. Kč vzrostly kapitálové výdaje,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

saldo

Příjmy státního rozpočtu:

graf

I přes zpomalování dynamiky mezd a platů v ekonomice zůstaly nejdynamičtěji rostoucími daňovými příjmy daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a příspěvky z pojistného na sociální zabezpečení.

Polevující růst ekonomiky se zatím v meziročním srovnání inkasa daně z přidané hodnoty neprojevil. Inkaso této daně bylo pozitivně ovlivněno vyšším počtem pracovních dnů, ovšem tlumené snížením sazby daně na pravidelnou hromadnou dopravu od loňského února. Plnění rozpočtu je u této daně oproti minulému roku zatím mírně nižší, protože ještě nenabyla účinnosti novela daňového řádu (cca 5 % rozpočtované částky).

U daně z příjmů právnických osob a daně z příjmů fyzických osob placené poplatníky je v prvních měsících roku nižší plnění, což souvisí s termíny pro podání daňových přiznání a se splatností záloh.

Spotřební daň z tabákových výrobků zvýší úprava sazeb, vliv opatření se však z důvodu doprodeje tabákových výrobků s původní sazbou projeví až postupně během roku. Proto v počátečních měsících nelze vyloučit výkyvy v inkasu daně. Podobně je od ledna účinné zvýšení sazeb spotřební daně z lihu, u níž také očekáváme nejprve doprodej výrobků zdaněných starou sazbou daně.

Výdaje státního rozpočtu:

graf

Ve výdajích státního rozpočtu se již v lednu projevila řada priorit vlády. Neinvestiční transfery územním rozpočtům odráží růst platů pedagogických i nepedagogických pracovníků na středních a základních školách o 10 %, a stejně tak 5% valorizaci příspěvku na výkon státní správy.

Objemově nejvyšší nárůst vykázaly sociální dávky. V jejich rámci jsou od ledna výrazně zvýšeny důchody a rodičovský příspěvek.

Dalším významným faktorem na výdajové straně byla žádost Evropské komise o úhradu dvou měsíčních plateb do rozpočtu Evropské unie již v lednu.

Neinvestiční transfery státním fondům byly meziročně vyšší o 4,4 mld. Kč, v důsledku platby Státnímu fondu dopravní infrastruktury ve výši 4 mld. Kč, která v loňském lednu byla nulová.

Ostatní běžné výdaje, jako jsou nákupy, platba zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce, transfery podnikatelským subjektům, státním fondům, příspěvkovým, neziskovým apod. organizacím, dosahují očekávaných objemů.

U kapitálových výdajů jsou lednové údaje tradičně nižší, což souvisí s realizací investic převážně ve druhé polovině roku.

Pokladní plnění za leden 2020 (v mld. Kč):

tabulka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama