JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.06.2019 9:16:53 - FRONTMAN

Bujení státu a daně za vlastní bydlení,

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chybi-vam-penize-Zdrazte-dan-z-nemovitosti-radi-Schillerova-mestum-585655/diskuse
Dobrý den, tak tohle je počteníčko a v diskuzích ještě barvitější!
Zvažovala jste paní ministryně financí o navýšení zdanění nemovitostí korrporátních gigantů? Například Agrofert miliardáře Babiše. Ten by ani nezaznamenal tuto malou změnu. A co banky? Ale Vy jdete cestou nejmenšího odporu s heslem, "A TEĎ SE VÁM ODMĚNÍME, KDYŽ JSTE NÁS CHTĚLI".
Děkuji paní minisryně financí, patřím mezi statisíce občanů bydlících ve svém a určitě nezapomenu jít k volbám.

J.Kudela

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2019 10:56:27 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
mnozí novináři se snaží za každou cenu hledat nějakou senzaci a tohle je přesně ten případ. Rozhodně jsem obce nevyzývala ke zvýšení daně z nemovitosti. Pouze jsem na semináři zmínila, že obce mají výlučnou pravomoc nastavovat tuto daň podle svých potřeb. To přitom není žádná novinka a každý starosta to ví.
 
Měnit místní koeficient, podle něhož se daň z nemovitých věcí vypočítává, mohou obce už od roku 2008. A některé obce této možnosti skutečně využívají, protože daň z nemovitých věcí je stoprocentním příjmem jejich rozpočtu.
 
K nápadům na vyšší zdanění korporátních gigantů nebo bank musíme být opatrní. Případné zavedení nejrůznějších sektorových daní by totiž s velkou pravděpodobností vedlo k tomu, že by se vyšší daň promítla do cen pro konečné spotřebitele a ve výsledku by se tak přenesla na běžného člověka.
 
Podle našich zkušeností je u velkých společností klíčové zajistit, aby si řádně plnily své daňové povinnosti a odváděly v zákonné výši. Často se zapomíná, že první z opatření přijatých v roce 2014 byla namířena právě proti nezákonné optimalizaci „velkých ryb“ v podobě nelegálního vyvádění zisků do daňových rájů. To se nám daří a dařilo více než dobře.
 
Skvěle zafungoval preventivní účinek přijetí povinného hlášení transferů mezi českými dceřinými společnostmi a jejich zahraničními matkami. I díky domu výběr korporátní daně v ČR narostl mezi rok 2013 a 2018 ze 120 na 174 mld. Kč – tedy o více než 40 %.
 
S další sadou opatření proti nelegálnímu vyvádění zisků mimo ČR pak přichází náš nový daňový balíček, který na jaře prošel schvalovacím procesem. Součástí této novely je i nová oznamovací povinnost pro velké korporace hlásit, kam vyplácejí své dividendy, takže i na tento problém se budeme moci blíže zaměřit a prověřit, že je vše v souladu se zákonem.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová