JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.04.2019 10:39:32 - Lulek z Bystřice

Daně

Plánujete také nějaké daně snížit nebo budete jen zvyšovat? A proč se zvyšují jen u alkoholu a tabáku a ne třeba u sladkostí, které také škodí zdraví?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2019 17:47:54 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
naší klíčovou prioritou zůstává zjednodušování daňového systému a snižování daňové zátěže. Během posledních pěti let jsme lidem i firmám snížili daňovou zátěž o více než 100 miliard. A před několika týdny prošel schvalovacím procesem daňový balíček, který snižuje DPH na dodávky tepla a živnostníkům výrazně snižuje daně tím, že zdvojnásobuje strop pro uplatňování výdajových paušálů na 2 miliony korun.
 
Navíc poslanci v současnosti projednávají novelu obsahující úplný náběh EET, v níž jsme přichystali snížení DPH na celou řadu odborných služeb a na oblast stravování. V novele je také obsaženo snížení DPH na vodné a stočné o třetinu s tím, že využijeme všech regulatorních pravomocí k tomu, aby tuto úlevu pocítili peněženky všichni občané jako koneční spotřebitelé. Díky snížení uvedených sazeb DPH zůstane občanům v peněženkách 3,4 miliardy korun.
 
Návrhem na zvýšení sazeb spotřební daně u tabáku a lihu jsme vyšli vstříc požadavkům ministra zdravotnictví a předsedkyně vládního výboru pro prevenci závislostí, kteří upozorňovali na stoupající spotřebu cigaret a tvrdého alkoholu u mladistvých.
 
Podle našich propočtů přinese zvýšení sazeb spotřební daně u tabáku a lihu státnímu rozpočtu v příštím roce 8,6 miliardy korun. Na druhé straně veškeré náklady na léčbu důsledků kouření činí 100 miliard korun, na léčbu důsledků alkoholu pak 56 miliard korun. Takže příjem rozpočtu ve výši oněch 8,6 miliard je jen onou pověstnou kapkou v moři.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová