JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2019 14:08:50 - tava

Dobrý den paní .

Níže jste uváděla lživé informace o cenách cigaret v Polsku a u nás. Tak já vás opravím cena cigaret Polsko třeba Rothmans v přepočtu na kč 78kč cena v ČR nyní 88kč po vaší danové loupeži to bude Polsko 78kč Česká rozvojová republika 97kč . Já se jen zeptám kdo vám zjištoval ty ceny? V Polsku mají Zlotý ne Eura. Co jste dostali od Poláku za to,žer jim budete plnit kasu a posílat tam nakupovat České kuřáky? Pokud to bylo zadarmo tak něco není v pořádku nemyslíte? Opravdu jste tak zmatení,že věříte těm vašim kecum,že už je lip a Češi jsou na tom tak dobře ,že 20kč na krabičce nic neznamená? Moc pěkný den přeji a také pořádné vyškolení té vaší chamtivosti na cizí peníze,

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.07.2019 13:39:40 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
přečtěte si prosím pozorněji mou předchozí odpověď. Píšu v ní o PRŮMĚRNÉ ceně krabičky cigaret, která je u nás oproti Polsku skutečně vyšší o necelých 6 Kč. Tento údaj jsem si nevycucala z prstu, jsou to čísla Evropské komise. Jsou veřejně dostupná v dokumentu „Full list of the excise duty rates applicable in the EU (on 1st March 2019)“, který naleznete zde: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/excise-duties-alcohol-tobacco-energy/excise-duties-tobacco_en
 
Vy porovnáváte pouze jednu značku. To ale o cenové hladině u nás a v Polsku moc nevypovídá, protože se nabídka cigaret v obou zemích liší. Abychom získali reálnou představu o úrovni cen cigaret ve dvou (či více) různých zemích, musíme zjišťovat průměrnou prodejní cenu, a to s pomocí váženého průměru, který zohledňuje i počet prodaných kusů za danou cenu.
 
A připomínám, že oblast zdanění tabáku je harmonizovaná, což znamená, že všechny státy EU by měly mít zhruba stejnou míru zdanění. Také Poláci průběžně navyšují sazby spotřební daně na tabák, dříve či později i u nich cigarety opět zdraží. Proto opravdu neočekávám, že by se na nákupy cigaret do Polska začalo jezdit ve velkém.
 
Mějte se.
Alena Schillerová