JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.10.2019 13:13:42 - karvanova.A

Dobrý den ,paní doktorko.

Chtěla jsem se zeptat jako vaše volička ,kdy už opravdu zvednete důchody tak ,aby byli opravdu důstojné?! Zdá se vám opravdu normální,že zvednete důchod o 900kč při tom všem zdražení a ještě se tváříte jako by jste udělali buh ví co? Chci se vás zeptat zda plánujete opravdové zvýšení důchodu aspon o 5000kč? Celý život jsem pracovala jako prodavačka a mám nyní po vašem zvýšení důchodu důchod cca 15000kč! Z toho mám vyžít jak asi? Manžel pracoval na šachtě a důchod má po zvýšení nějakých 19 000 bez 20 korun. Chci se zeptat a prosím o upřímnou odpověd,budete nás pořad tahat na vařenou nudli nebo se chystáte v příštím roce zkvalitnit život duchodcum a zvýšit jak jsem psala aspoň o 5000 kč důchody? Děkuji za odpověd přeji pěkný den Karvanová Ostrava

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:33:12 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
chtěla bych Vás ujistit, že zlepšení životní situace seniorů je jedním z našich stěžejních cílů. A nezůstáváme jenom u slov, ale něco pro to skutečně děláme. Díky úpravě valorizačního schématu a zvýšení základní výměry se v letech 2015-2020 průměrný měsíční důchod zvýšil téměř o 3 tisíce Kč. To je několikanásobně víc než v letech 2010-2014, kdy důchod vzrostl dohromady jen asi o 700 Kč.
 
Letos v lednu stoupl průměrný důchod o 901 Kč, což je historicky nejvyšší navýšení. Výrazně oproti minulosti vzrostla nejen jejich celková výše, ale právě také základní výměra, díky čemuž si polepšili především právě lidé s nízkou penzí. Kromě toho jsme prosadili, že u důchodů osob starších 85 let je každý navíc zvýšen o 1000 Kč měsíčně. Jsme si samozřejmě moc dobře vědomi, i navzdory tomuto růstu zůstává řada seniorů stále v obtížné životní situaci. Ostatně proto jsme se rozhodli i v příštím roce navýšit průměrný důchod o dalších 900 Kč. A je to tak správně, našim babičkám a dědečkům jsme to dlužili.
 
Na zlepšení životní situace našich seniorů přitom budeme dál pracovat. Budeme pokračovat v takovém navyšování důchodů, které bude v možnostech státní kasy a zároveň zajistí našim seniorům důstojné stáří.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová