JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2019 16:58:05 - Ter_mit

Dobrý den ,paní ministryně

Chtěl jsem vás poprosit o radu. Ekonomice už pomalu dochází dech ,ale vy neustále i v době ,kdy se ekonomice ještě daří zadlužujete stát,je to moudré? I doma hospodaříte tak,že když čekáte nepříznivé ekonomické vyhlídky,tak si postavíte na dluh bazén u baráčku? Zajímáte se koho okrást pomocí daní a jak nejméně stupidně to zdůvodnit.Opravdu si myslíte,že občané budou plnit kasu díky vašemu zrůdnému zdanění cigaret o 10 procent? Nebojíte se toho,že vznikne turistika za nákupy cigaret do Polska a vy ukradnete na daní ,daleko míně než jste vybírali doposud? Dnes stojí cigarety v Polsku o 12-15 kč méně než u nás po vaší ekonomické hlouposti to bude 25kč na krabičce a to už se vyplatí plnit kasu Polákům vidte? Dále se chci zeptat,co děláte za opatření proti závislosti ČR jako montovny cizích automobilek? Jste si vědoma toho,že Německo chce do 5 let upustit od výroby aut se spalovacími motory a věnovat se elektrmobilum? Píše se ,že už si diky nízké poptávce vystačí bez montoven,co bude s nám

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2019 10:48:10 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,
 
ekonomika nám sice trošku zpomalila, ale dech jí rozhodně nedochází. Její růst byl v předchozích letech mimořádně silný a teď se zkrátka vrací na svůj dlouhodobý průměr. Letos i příští rok by měla ekonomika stoupnout o stále solidních 2,4 %, což je mimochodem třikrát více než právě v Německu.
 
V posledních letech jsme napravovali nespravedlnosti, které zůstaly po předchozích vládách. Podnikli jsme řadu kroků ke zvýšení životní úrovně občanů v naší zemi. Pravidelným navyšováním minimální mzdy v posledních letech vytváříme tlak na to, aby mzdy rostly všem. Také rekordně vzrostly důchody, zvýšily se platy učitelům a dalším pracovníkům ve veřejné sféře a přijali jsme celou řadu opatření sociální oblasti. Přesto ale udržujeme veřejné finance přebytkové a státní dluh relativně nízký a stabilizovaný.
 
Podíl státního dluhu na HDP jsme snížili ze 41,1 % v roce 2013 až na loňských 30,6 %. A nominální výše státního dluhu za stejné období klesla o cca 61 mld. Kč. Letos by pak podle našich propočtů měl podíl státního dluhu na HDP klesnout dokonce pod 30 %. To oceňují prestižní ratingové agentury, které naši zemi opakovaně dávají vynikající hodnocení. Znamená to, že lidé pohybující se na světových finančních trzích považují naší zemi za důvěryhodného a spolehlivého partnera. 

Krabička cigaret stojí v průměru 89,6 Kč u nás a 84 Kč v Polsku. Ten rozdíl tedy zdaleka není tak velký, jak píšete. A v porovnání s ostatními zeměmi OECD je u nás cena cigaret stále velmi nízká. Oblast zdanění tabáku je navíc harmonizovaná, což znamená, že všechny státy EU by měly mít zhruba stejnou míru zdanění. Právě proto neočekávám, že by se kvůli zvýšení sazeb spotřebních daní začalo jezdit ve velkém na nákupy cigaret do zahraničí.
 
Návrhem na zvýšení spotřební daně u tabáku a lihu jsme vyšli vstříc požadavkům ministra zdravotnictví a předsedkyně vládního výboru pro prevenci závislostí, kteří dlouhodobě upozorňovali na rostoucí dostupnost návykových látek. Během posledních deseti let vzrostla průměrná mzda o 44,2 %. Spotřební daň z lihu se ale za tu dobu nezvyšovala. Spotřební daně u cigaret a tabáku se sice průběžně navyšovaly, ale jejich růst zdaleka neodpovídal rychleji stoupajícím platům a mzdám, takže i tabákové výrobky se staly dostupnějšími.
 
Odborníci dlouhodobě upozorňují na to, že zvýšení spotřebních daní je jednou z účinných cest, jak snížit dopady závislostí na návykových látkách, protože se tím zkrátka sníží jejich dostupnost. Zvýšení spotřebních daní na tabák a alkohol proto dlouhodobě doporučuje i WHO a OECD. Podle poslední zprávy OECD z července 2018 jsou u nás spotřební daně z alkoholu a tabáku stále nízké.
 
Teď mi dovolte uvést několik smutných čísel. Naše země se dlouhodobě pohybuje na prvních příčkách ve spotřebě alkoholu na osobu. Alkohol v rizikovém množství pije 17 - 20 % dospělých, což vychází na 1,5 - 1,7 milionu osob. Pravidelné konzumenty alkoholu ale bohužel najdeme i mezi dětmi a mladistvými - až 66 % chlapců a 50 % dívek pije alkohol pravidelně. A přes 20 % naší populace si zapálí cigaretu každý den.
 
Závislost na těchto látkách je škodlivá nejen pro zdraví naší populace, ale je také velkou finanční zátěží pro veřejné rozpočty i pro samotné konzumenty a jejich rodiny. Z odborných studií víme, že u alkoholu dosahují celospolečenské náklady 59 miliard Kč ročně a u kouření dokonce přesahují 100 miliard. Rostou náklady na protidrogovou politiku. Zatímco v roce 2014 na ni šlo okolo jedné miliardy korun, nyní už tato částka přesahuje 1,6 miliard a každým rokem stále roste. Díky zvýšení spotřebních daní bude možné dát více prostředků na projekty zaměřené na prevenci.
 
Proto bych návrh na zvýšení spotřebních daní rozhodně neoznačila za ekonomickou hloupost. Hloupé a nezodpovědné by naopak bylo, kdybychom nad škodlivými následky závislostí na návykových látkách a hazardu zavírali oči.
 
Naopak s Vámi naprosto souhlasím v tom, že pokud by naše země zůstala montovnou, do budoucna by se jí to vymstilo. Abychom udrželi krok s vyspělými státy EU, musíme přejít na jiný model ekonomiky a podporovat investice s vyšší přidanou hodnotou, třeba do technologických center. Právě proto jsme loni v září schválili novelu, která přinesla zásadní změnu v poskytování veřejné podpory investorům.
 
Dříve mohl automaticky získat investiční pobídky ve formě daňových úlev každý, kdo splnil požadované podmínky. Nově bude o přiznání daňových úlev rozhodovat vláda. A věřte mi, že budeme pečlivě vybírat, jaký projekt podpořit. Budeme preferovat právě náročnější investiční akce s vyšší přidanou hodnotou, které budou mít ambici zvýšit inovativní potenciál naší ekonomiky.
 
S úctou
Alena Schillerová