JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.11.2019 18:27:57 - ghostassasin

Dobrý den,paní ministryně.

Obracím se na vás jako na paní,který pomocí daní okrádá občany ,jelikož ji jde o jejich zdraví. Chci se vás tedy zeptat ,když jste taková spasitelka a leží vám na srdci zdraví občanu,kdy začnete řešit sebevraždy občanu?! Každý den čteme aspoň o dvou sebevraždách,kterých je v poslední době víc než za komunistu! Že se zabíjeli lidé za komunistu je pochopitelné podle mnoha vyjádření disidentu a politiku v jaké ,že jsme to totalitě nežili jak jsme trpěli a podobně,ale kde udělali dnešní rádoby elity chybu,když se v tom vašem ráji ,kde již ted se máme dle vás jako nikdy v minulosti ? Kdy začnete řešit to aby tady lidé pracovali za důstojné mzdy co jim zajistí víc než jen to ,že zaplatí nájem a nažerou se?Kdy začnete řešit důsledky fašistických exekucí ,jaké ve světě nemají obdoby? Jde vám o zdraví občanu,víte o tom,že podle mnoha studii je stres největší ohrožení zdraví a spouštěč všech vážných nemocí? Já chápu tady se nedá danit.krást tak na co to řešit že?!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:38:26 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
vláda samozřejmě neopomíjí ani problematiku sebevražednosti. Touto smutnou oblastí se zabývá především Ministerstvo zdravotnictví, které mj. v září představilo Národní akční plán prevence sebevražd 2019-2030. Pokud byste se chtěl dozvědět více informací o tomto plánu, obraťte se se svým dotazem právě na kolegy z Ministerstva zdravotnictví.
 
Některými aspekty této problematiky se ale přirozeně zabýváme i na Ministerstvu financí. Riziko sebevražd totiž mimo jiné zvyšuje také konzumace alkoholu. Alkohol a drogy dokonce mohou dohnat k sebevraždě i ty lidi, kteří žádnou depresi nemají.
 
Také proto jsme vyslyšeli nejen dlouhodobé volání ministra zdravotnictví a národní protidrogové koordinátorky, ale také doporučení OECD a Světové zdravotnické organizace, a připravili daňový balíček upravující sazby spotřební daně u tabáku a lihu. Zničujícím dopadům závislostí na návykových látkách je potřeba předcházet i kvůli snížení rizika sebevražd. Jedním z účinných způsobů je právě zvýšení spotřebních daní, protože díky němu se sníží dostupnost těchto látek.
 
Dotaz ohledně exekucí bych Vám doporučila zaslat jej raději ministryni spravedlnosti Marii Benešové, pod jejíž rezort problematika exekucí spadá. Za sebe Vám ale v každém případě mohu říct, že vláda si tento problém plně uvědomuje a prosazuje v této oblasti řadu konkrétních změn.
 
Od 1. června vstoupila v účinnost novela insolvenčního zákona. Díky přestane platit dosavadní vstupní podmínka, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech aspoň 30 procent svých závazků. Změkčení podmínek by mělo umožnit více předluženým lidem vrátit se zpět do normálního života. Novela otevře oddlužení podle odhadů řádově desetitisícům lidí.  
 
Snazší oddlužení budou mít i senioři. Bez dluhů by mohli být už za tři roky, jelikož se mění pořadí uspokojování pohledávek. Pohledávky, u nichž takzvané příslušenství, tedy úroky, pokuty nebo penále, převyšují jistinu, se stávají podřízenými.
 
Ministerstvo spravedlnosti také připravuje způsob, který co nejvíce usnadní vyhledávání exekucí vedených na základě neplatných rozhodčích doložek, a to prostřednictvím Rejstříku zahájených exekucí, případně dalších justičních informačních systémů.
 
V legislativním procesu je také návrh řešící exekuce dětí, za které však samy děti nejsou odpovědné (nejčastěji jde o pohledávky dopravních podniků za neuhrazené jízdné a pokuty nebo pohledávky obcí za neuhrazené platby za komunální odpady). A začátkem léta vláda také schválila novelu exekučního řádu, která řeší problém vícečetných exekucí.
 
Co se týče zvyšování životní úrovně v naší zemi, v této oblasti jsme také podnikli řadu kroků. Opakovaně navyšujeme minimální mzdu a rekordně zvedáme důchody. Také jsme zvýšily platy učitelům a dalším pracovníkům ve veřejné sféře a přijali jsme celou řadu opatření sociální oblasti.
 
Na závěr bych Vás ještě ráda poprosila, abyste se ve svých dotazech napříště vyvaroval urážek, a to nejen na moji adresu, jinak na ně už nebudu reagovat.
 
Děkuji.

Alena Schillerová