JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.11.2019 9:32:36 - krrissus

Přeji pěkný den paní ministryně.

Obdivuji, jak zvládáte ministerstvo financí i když to není jednoduché. Požadavky na rozpočet státu se navyšují a naplnit stranu příjmů je velice obtížný úkol. Každá miliarda do rozpočtu je dobrá. Máme ale velkou pohledávku směrem k Německu. Vítězné mocnosti stanovily válečné reparace, které Německo Československu a následně Česku dosud neuhradilo. Němci , v době druhé světové války, napáchali neskutečná zvěrstva na lidech, zničili průmysl. Je nejvyšší čas úhradu válečných reparací vymáhat. Ze strany Řecka a Polska se tato otázka řeší. Proč se k vymáhání dluhu nepřidáme?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:39:07 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
děkuji Vám za podporu. Ohledně otázky válečných reparací bych Vás rád odkázala na dřívější vyjádření pana premiéra. Podle něj vymáhání reparací na Německu není aktuální mimo jiné proto, že už v roce 1997 se ČR a SRN v Česko-německé deklaraci dohodly, že křivdy spáchané v minulosti na obou stranách náleží minulosti a že nebudou zatěžovat své vztahy politickými ani právními otázkami společné minulosti. Podle Ministerstva zahraničí navíc není šance vymoci reparace příliš reálná, protože tyto nároky nelze uplatnit před žádným mezinárodním soudem.
 
S úctou
Alena Schillerová