JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.04.2019 11:39:17 - MachJ

Proč chcete zrušit tzv. superhrubou mzdu?

Zrušte hrubou mzdu, která je umělou konstrukcí, zamlžující skutečné zdanění zaměstnanců - na částky, které zaměstnavatel odvádí na zaměstnance, musí zaměstnanec vydělat. Snížit daně je přece prosté, jednoduše se zmenší procenta odváděné daně z daňového základu - pokud je vyšší (superhrubá mzda), stačí menší procentní podíl než když je základ daně tzv. hrubá mzda pro stejnou odváděnou částku.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2019 17:49:07 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
umělou a zcela nelogickou konstrukcí je superhrubá mzda, která je opravdovou evropskou raritou. Její princip, kdy se daň zaměstnance počítá z hrubé mzdy zvýšené o odvody zaplacené zaměstnavatelem, nemá nikde jinde obdoby. Kvůli ní dnes zaměstnanec ve skutečnosti platí daň 20,1 procent z hrubé mzdy a nikoliv 15 procent, jak by si mohl myslet, když se podívá na výši sazby do zákona o daních z příjmů.
 
Zrušením superhrubé mzdy se snižuje základ, z něhož se počítá daň, a zaměstnanec si bude moci svou daňovou povinnost jednoduše spočítat – vystačí si se sazbou daně a výší hrubé mzdy uvedené ve smlouvě, aniž by musel podrobněji studovat zákon a hledat v něm mechanismus výpočtu.
 
Nesmyslný výpočet daně podle superhrubé mzdy navíc znevýhodňuje lidí v běžném pracovním poměru a nahrává nelegálnímu švarcsystému. Jak jsem uvedla výše, pokud jste zaměstnán na běžný pracovní poměr, je Vaše hrubá mzda zdaněna sazbou 20,1 procent. Naproti tomu pokud u zaměstnavatele pracujete na živnostenský list nebo na dohodu o provedení práce s tím, že Váš příjem nepřesáhne 10 tisíc korun, pak platíte onu 15procentní daň.
 
Je podle Vás spravedlivé, aby dva lidé vykonávající stejnou práci neměli také stejně zdaněný svůj příjem? Díky zrušení superhrubé mzdy se tato nerovnost odstraní.
 
Pokud jde o změny na výplatní pásce, tou nejzásadnější je, že zaměstnanec zaplatí nižší daň a tím se mu zvýší čistý příjem. Zaměstnavatel přitom nutně nemusí přestat uvádět, kolik za svého zaměstnance zaplatil na odvodech. A i kdyby tato částka zmizela z výplatní pásky, není problém zjistit si ji jinak. Na internetu existuje velké množství kalkulaček na mzdy, kde si každý může celkové náklady zaměstnavatele jednoduše spočítat.
 
Tím ale rozhodně nechci zlehčovat téma celkových odvodů za zaměstnance. Souhlasím, že jsou poměrně vysoké, a proto jsme se v programovém prohlášení zavázali tyto odvody snížit v závislosti na možnostech státního rozpočtu. Jedním ze způsobů je právě zrušení superhrubé mzdy.
 
Přeji krásný den.
Alena Schillerová