JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.11.2019 16:01:34 - tonda52

Schodek

Paní ministrině,tohle jste přece musela vědět dopředu,nejdříve přebytek a nyní znovu schodek,tohle přece nedělá zodpovědná vláda,hrajete s námi habaďůru a mnoho lidí už Vám nevěří a přibývají další,váš post bude mít na ministerstvu,jak tak předpokládám podle toho co se děje jepičí život,měla jste být více neoblomná a nikoli servilní i ministr by měl mýt svou důstojnost a čest aby mohl klidně spát,což Vám přeji,každý bude za své rozhodnutí a skutky pozásluze jednou odměněn,nikoli nyní a lo to přijde později,kdy to nebudete čekat,bohužel,je to smutné

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2019 9:36:27 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
v předchozích letech jsme zažívali silný ekonomický růst a tomu odpovídalo i hospodaření státu, které nejenže bylo vyrovnané, ale dostalo se i do přebytku. Loňský rok zakončil státní rozpočet v přebytku 2,9 miliardy. V roce 2016 jsme dokonce dosáhli rekordního přebytku 61,8 miliard a o rok později jsme měli téměř vyrovnanou bilanci.
 
Také celé veřejné finance už několik let hospodaří s přebytkem a navíc státní dluh je relativně nízký a stabilizovaný, což nás řadí mezi nejlépe hospodařící země EU. Podíl státního dluhu na HDP jsme snížili ze 41,1 % v roce 2013 až na loňských 30,4 %. Letos by pak měl státní dluh klesnout pod 30 % HDP. To vše oceňují ve svých hodnoceních i prestižní ratingové agentury, které řadí naše veřejné finance do evropské špičky.
 
Tím, že teď ekonomika zpomaluje, nejsme rozhodně nijak zaskočeni. Díky tomu, že udržujeme přebytkové a málo zadlužené veřejné finance a máme rekordně nízkou nezaměstnanost, nám při ekonomickém zpomalení rozhodně nehrozí tvrdý pád.
 
Navzdory plánovanému deficitu budeme usilovat o lepší výsledek, tak jako každoročně. Ale ne za každou cenu. Prioritou hospodářské politiky musí být promyšlené investice, které se v budoucnu mnohonásobně vrátí. I když udržíme schodek na uzdě, přesto budeme i příští rok plnit naše klíčové priority. Návrh rozpočtu na rok 2020 přináší rekordní investice na infrastrukturu, rekordní objem peněz do vzdělávání, posiluje vědu a výzkum. Nezapomíná ani na seniory a rodiny s malými dětmi.
 
Ale co je hlavní, ani přes mírné zpomalení ekonomiky nepočítáme se zvýšením schodku, a to i díky úsporám na provozu státu. Navrhujeme schodek 40 miliard korun, který je stejný jako letos. A odpovídá úrovni 0,7 % HDP, respektive 2,5 % celkových výdajů. To jsou minimálně od roku 2000 vůbec nejnižší hodnoty!
 
S úctou
Alena Schillerová