JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.04.2019 14:24:14 - Jiří Buriánek

Vážená paní ministryně,co podniknete pro nás,druhořadé občany Únie?

S mlčením a souhlasem střídajících se porevolučních vlád u nás povětšinou německé banky uplatňují lidskost ponižující podmínky pro klienty!
Proč s tvrdými podmínkami získaná hypotéka je u nás při stejné nominální výši a době splácení v průměru čtyřnásobně dražší na přeplacené částce než v Německu?Proč např. mladý pár pro zajištění bydlení je takto sprostě odírán,při třetinovém srovnatelném průměrném příjmu než přeshraničně žijící "spolueuroobčan" o 10 km dále na západ?Euro s tím nemá nic společného,situace na Slovensku není o mnoho lepší.Jak by asi pochodila německá banka doma za uplatnění stejných podmínek?Asi žaloby,soudy?Jak dlouho povolíte Němcům aby se zde chovali jako na dobytém území?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.05.2019 10:55:00 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
bohužel s Vámi nemohu souhlasit. Pokud si srovnáme data České národní banky a Evropské centrální banky, zjistíme, že hypoteční úvěry sjednávané u nás mají při 5leté fixaci úrokovou sazbu vyšší jen o necelý jeden procentní bod (1,9 % v eurozóně, 2,7 % v ČR). Podobný rozdíl panuje i u celkové nákladovosti úvěru (RSPN). 
 
Za rozdílnými sazbami stojí kromě odlišných měnových podmínek také specifika trhů v jednotlivých státech. Jedná se například o platební morálku dlužníků, dostupnost zdrojů, ze kterých banky úvěry poskytují, náklady plynoucí z regulace apod.
 
Ve srovnání s ostatními zeměmi, ve kterých se neplatí eurem, si ale vedeme dobře. Například v Maďarsku nebo Polsku se průměrná úroková míra z hypoték pohybuje nad 4 procenty.
 
Samotné banky u nás podnikají za podmínek, z nichž naprostá většina platí v celé EU. Proto nemá moc smysl rozlišovat, jestli je nějaká banka německá, rakouská, francouzská nebo italská.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová