JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.07.2018 15:30:28 - MarLi

participativní rozpočet

Proč by se na přípravě státního rozpočtu nemohli přímo podílet i občané tak, jako se mohou někde podílet na přípravě obecního rozpočtu? Určitě by to přeci šlo nějak vymyslet. Zákony si přeci píšete sami

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.08.2018 13:25:47 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

přiznám se, že dotazy a podněty ohledně přímého zapojení občanů do přípravy státního rozpočtu dostávám od lidí poměrně často. Všem z nich ale odpovídám, že participativní rozpočet by na státní úrovni nefungoval. Už jen fakt, že ani ostatní vyspělé země jej nezavedly, je dostatečně výmluvný.
 
Netvrdím, že participativní rozpočet nemůže fungovat na úrovni obcí. Jejich obyvatelé moc dobře vědí, jaké má jejich obec problémy a co je v ní potřeba zlepšit. Obec může i v průběhu roku přistoupit k tomu, že vyčlení část peněz ze svého rozpočtu a umožní svým občanům rozhodnout o jejich využití. Občané na webu obce sdělují své nápady nebo o nich hlasují a poté je ustavena hodnotící komise, která návrhy případně uskuteční. Obecní rozpočet se tak může pružně uzpůsobit reálným potřebám místních obyvatel. Postupovat stejným způsobem u státního rozpočtu ale nejde.
 
Příprava státního rozpočtu je proces, který probíhá podle zákonem stanoveného harmonogramu. V zákonné lhůtě musí být jednotlivé návrhy předloženy postupně Ministerstvu financí, vládě a nakonec Poslanecké sněmovně. Pokud by se do tvorby státního rozpočtu zapojili i občané, celý proces by se výrazně prodloužil. A vezměte si, že kdyby nám chodily tisíce a další tisíce žádostí a námětů, na co použít peníze ze státního rozpočtu, bylo by pro nás zhola nemožné v tak krátkém čase zhodnotit, které nápady se mají realizovat a které nikoliv.
 
Kromě toho je pro laickou veřejnost obtížné určit, zda je potřeba dát několik miliard na určitou oblast a nikoliv ještě více miliard na jinou oblast. Participativní rozpočet na úrovni státu by se také nesměl týkat například zrušení daní, poplatků apod. Málokdo je platí rád, ale státní kasa se bez nich prostě neobejde.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová