JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2018 11:15:10 - sanny

státní půjčky na bydlení

Kdo s tímto nápadem přišel, a kdo jej realizoval? Myslím, kdo nastavil podmínky pro získání. Ekonomové je totiž kritizují jako nevýhodné. A když už, proč nepůjčit i těm starším? I oni mají nárok na důstojné bydlení, obzvlášť když vychovali děti a neměli třeba možnost jako mladí investovat do bydlení. Přeci jen dřív ženy rodili o hodně dřív než je tomu dnes

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.09.2018 10:09:31 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den, Sanny,
 
jde o vládní nařízení, jehož předkladatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj. Jeho cílem je podpořit mladé, aby kvůli vysokým nákladům na pořízení bydlení neodkládali založení rodiny.
 
Státní fond rozvoje bydlení poskytuje na základě tohoto nařízení úvěry osobám, které žijí v manželství nebo registrovaném partnerství, ve kterém alespoň jeden nedosáhl ke dni podání žádosti o poskytnutí úvěru věku 36 let, nebo osoba do 36 let, která trvale pečuje o dítě do 15 let. Tato věková hranice je obvyklá i v jiných zemích EU.
 
Existují však i programy zaměřené na podporu bydlení lidí nad touto věkovou hranicí. Mám na mysli například dotace Ministerstva pro místní rozvoj na pečovatelské byty, komunitní domy seniorů, bytové domy bez bariér či úvěry SFRB na nájemní sociální byty.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová