JUDr. Andrea Češková

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2012 19:06:00

Evropské peníze se utrácejí špatně, selhává kontrola

Evropské peníze se utrácejí špatně, selhává kontrola

Zhruba čtyři procenta plateb z rozpočtu Evropské unie vykazují závažná pochybení, konstatuje zpráva Evropského účetního dvora za rok 2011.

Podle europoslankyně a členky Výboru pro rozpočtovou kontrolu Andrey Češkové (ODS) selhávají především kontrolní mechanizmy členských států.

Evropští auditoři zjistili, že odhadovaná míra chyb ve vynakládání finančních prostředků EU v roce 2011 činila 3,9%, v roce 2010 to přitom bylo o 0,2% méně. Peníze byly podle expertů vynakládány na jiné účely nebo v rozporu s pravidly.

"Největší problém, který vyplývá z výroční zprávy Evropského účetního dvora, je chybovost v rozdělování unijních prostředků na úrovni členských států v rámci sdíleného řízení, což znamená, že největší chybovostí trpí rozdělování zdrojů vnitrostátními institucemi, nikoli institucemi EU," komentovala audit Andrea Češková.

Slova europoslankyně lze doložit na příkladu programu Rozvoj venkova, kde se chybovost vyšplhala dokonce na necelých osm procent. "Je evidentní, že selhává kontrola uvnitř členských států. Nejenom v České republice by mělo efektivněji pracovat zejména Ministerstvo financí, jež by mělo nést i vyšší míru odpovědnosti," konstatuje Andrea Češková. "Kromě formální kontroly přerozdělování unijních prostředků vidím jako podstatné, aby prostředky byly investovány do smysluplných projektů. V rámci Výboru pro rozpočtovou kontrolu vznesu v tomto duchu apel. Pokud je totiž daný projekt formálně v pořádku, nemusí to bohužel vždy znamenat, že byl pro občany přínosem," dodává europoslankyně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama