JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2021 22:50:17

Konec Lipovské: blíže k civilizaci, dále od klausistánu

Konec Lipovské: blíže k civilizaci, dále od klausistánu

PS včera na 2. pokus splnila svoji důležitou povinnost, a odvolala Hanu Lipovskou z Rady ČT. V závěru svého funkčního období tak stihla udělat ještě nesmírně důležité rozhodnutí podporující naději, že pořád ještě jsme demokratickým právním státem.

Skutečnost, že jednání radní Lipovské je explicitně neslučitelné s požadavkem nezávislosti a nestrannosti členů Rady ČT a tím porušuje čl. 5 odst. 2 zákona č. 483I1991 Sb., o České televizi, je zřejmá už dlouho. Po celou dobu výkonu funkce Lipovská aktivně působila v Bobošíkové Institutu svobody a demokracie. Je členkou správní rady institutu, jeho jménem psala dopis Radě Evropy, publikuje zde své četné politické názory. Současně coby členka spolku Lidice Memory se z pozice radní Rady ČT dle dostupných údajů opakovaně pokoušela  zasahovat do práce novinářů v pořadu Reportéři ČT s názvem Historie na přání, čímž působila ve prospěch jiných skupinových zájmů, což zákon rovněž zapovídá.


PS k ní byla vlastně velmi benevolentní, když tuto oblast jejího jednoznačného střetu zájmů dlouho přehlížela. Nicméně když se z Lipovské stal volební lídr dekadentního Volného bloku, a politická aktivita i názorový extremismus jejích vystoupení se zcela utrhly ze řetězu, přetekl i nekonečný pohár trpělivosti PS. Jakkoliv formálně zůstal nestraníkem, její názorová jednostrannost, extremismus a politická angažovanost byla mnohem více vzdálené nezávislosti a nestrannosti než případné formální členství v politické straně někoho, kdo by dlouhodobě nevyvíjel žádnou politickou činnost. Tvrdit o Lipovské že jako radní zůstala nestranná je totéž, jako kdyby chtěl někdo za nestranného a nezávislého prohlásit pravicového extremistu Klause staršího jen proto, že v současnosti není členem žádné politické strany.


Chování Lipovské přesně koresponduje s chováním jejích spřízněnců, tj. Bobošíkové, Klause, Volného a jim podobných - zaměňování svobody za svévoli, představa vlastní nadřazenosti, snaha vnutit ostatním své postoje proti jejich vůli, jednání z pozice síly, arogance, sobectví, sebestřednost, bezohlednost. Lipovská prokázala, že je anarchokapitalistkou tělem i duší, neboť její chování je v plném souladu s touto zhoubnou ideologií. Zjevně spoléhala, že si může dělat co chce, neboť hnutí ANO s jejím odvoláním nedá souhlas. Nakonec to však s okázalostí svévole a ignorace zákonných limitů funkce televizní radní svým angažmá ve Volném bloku přehnala natolik, že ani poslancům hnutí ANO nic jiného než její odvolání prostě nezbylo.


Lipovská postupně přešla od politické angažovanosti do politického extremismu, který rychle přizpůsobuje dekadenci Volného bloku. Jak jinak chápat její včerejší vyjádření na jihlavském Volného meetingu, kde Volného za páteční vystupování v PS ohodnotila slovy, že "u ní má plus a je frajer"? Takže snaha prosadit svoji vůli fyzickou silou, otevřeným obstruováním a popíráním vůle demokratické většiny znamená být frajer? Rozbít stolek předsedajícího, vytrhnout mikrofon a být vyváděn ze sálu policií je důvodem k uznání? Pokud to Lipovská myslí vážně, měla by požádat o politický azyl v Rusku. Tamní režim by pro její karikování demokracie určitě měl pochopení.


Velmi směšná byla rovněž páteční snaha Klause mladšího přispěchat jí "nenápadně" na pomoc "neutrálním" návrhem přerušit jednání PS do doby, než volební výbor rozhodne o údajném střetu zájmů jiného člena Rady ČT. Takže obžalovaného nebudeme soudit, dokud soud nerozhodne o vině jiného obžalovaného, přestože oba případy spolu vůbec nesouvisí? Typická klausovská účelovost a průhledná snaha najít sebeformálnější důvod, jen aby prosadil svoji vůli. Všemu nasadil korunu konstatováním, že spěchá někam s dcerou a nemá v PS čas poslouchat tyhle "žvásty". Jak si může dovolit něco takového říct, když jako poslanec žije z peněz nás všech? Bezmezná drzost vůči voličům, která nemá obdoby. Když ty "žvásty" nechce poslouchat, mohl na mandát poslance dávno rezignovat a jít se živit vlastní prací. Nezbývá než doufat, že páteční "projev" byl skutečně jeho posledním výstřelem na půdě PS, jak sliboval.


Nicméně zpátky k Lipovské. Kdyby jí tolik šlo o práci radní, audity, prověřování generálního ředitele Dvořáka, prosperitu veřejnoprávní televize a prospěch koncesionářů, věnovala by se jí naplno a nepouštěla se do politiky, nadto za silně extremistický a obskurní politický subjekt, jenž rozhodně nenáleží k reprezentativním společenským proudům, které mají členové rady reprezentovat. Muselo jí být jasné, že spojením s Volným blokem svůj střet zájmů znásobí nad veškeré únosné meze, a pokud si PS nebude chtít plivnout sama do tváře, bude ji muset odvolat. Zjevně pro ní práce radní zas až tak důležitá nebyla.  


Lipovská není žádný dobroděj, který chce bojovat za hodné koncesionáře proti zlé televizi. Sama je přesvědčeným preferentem klausovské verze bezpřívlastkového kapitalismu, jeho nekritickou obdivovatelkou a především hlásnou troubou ztělesněné arogance v podobě Jany Bobošíkové, která dodnes nestrávila, že Českou televizi nedokázala ovládnout, a neustále sní o pomstě. Obávám se, že právě toto je klíčový motiv veškerých aktivit Lipovské, který se neuměle snažila zabalit do rádoby hodnotných cílů boje za zájmy koncesionářů. Její skutečné cíle však postupně čím dál víc prosakovaly na povrch, jakmile jako radní získala svými extremistickými názory mediální pozornost.


Zrušení koncesionářských poplatků, které by si Lipovská tolik přála, rozhodně není program posílení nezávislosti veřejnoprávní televize. Stačí se jen podívat, jaké jsou koncesionářské poplatky či přímé "televizní" daně v jiných civilizovaných zemích. Jediné, k čemu by Lipovské návrhy vedly, by byla závislost veřejnoprávní televize na politicích, kteří by schvalovali její rozpočet. Televize by tak logicky byla manipulována do situace, aby šla na ruku těm, kdo zrovna vládnou. Koncesionářské poplatky jsou naopak jednou z mála záruk nezávislosti na politicích a vytváří vztah mezi obyčejným lidmi a televizí. Lipovská by si však nejspíše přála veřejnoprávní televizi podřídit politikům po vzoru Polska či Maďarska, samozřejmě politikům "správným". Podivná představa veřejnoprávní služby.


Pokud jde o výši koncesionářských poplatků, které se Lipovské také zdály přehnané, jsou to drobné proti maržím za ceny zboží a služeb v neregulovaném hayekovském kapitalismu, který Lipovská s Bobošíkovou tolik obdivují. Přičemž nesmíme zapomenout, že za koncesionářské poplatky mají koncesionáři alespoň ta veřejnoprávní média, kdežto placením vysokých marží soukromým firmám platí pouze vily, auta, dovolené a prostitutky jejich majitelům. Takový svět je však nejspíš pro Lipovskou ideálem.


Vedení ČT určitě není dokonalé, stejně jako není bezchybné její zpravodajství. Přesto je mně milionkrát bližší jeho současná podoba než představa, že by obsah vysílání ČT byl řízen lidmi jako je Lipovská či Bobošíková s přímou vazbu na pravicového extremistu exprezidenta Klause, pod jejichž taktovkou by zde veřejnoprávní média dopadla jako v Polsku, Maďarsku nebo Rusku. Věřím, že nic takového zde nikdy nedopustíme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama