JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2021 0:44:18

Ministerstvo zdravotnictví uspělo u Nejvyššího správního soudu

Ministerstvo zdravotnictví uspělo u Nejvyššího správního soudu

Pamatujete jarní rozsudek Městského soudu v Praze, který tehdy zrušil 4 opatření Ministerstva zdravotnictví o omezení volného pohybu a maloobchodního prodeje? Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti ministerstva, a rozsudek zrušil.

Minulý pátek bylo (bohužel téměř bez zájmu médií) zveřejněno mimořádně důležité rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které představuje po dlouhé době v oblasti covid-judikatury rozhodnutí aplikující právo ve společenském kontextu a sledující účel působení práva ve společnosti, nikoliv jeho mechanickou aplikaci a slepý formalismus, či dokonce ještě něco horšího.

Nejvyšší správní soud zrušil jarní rozsudek Městského soudu v Praze. Jeho senát v čele se Štěpánem Výborným, bratrem ex-předsedy KDU-ČSL, tehdy zrušil 4 opatření Ministerstva zdravotnictví o omezení volného pohybu a maloobchodního prodeje. Štěpán Výborný je bývalým studentem a později spolupracovníkem ústavního Vojtěcha Šimíčka, který byl soudcem zpravodajem a tím pádem autorem textu nálezu, jímž Ústavní soud nedávno zrušil některá protiepidemická opatření v maloobchodě.

Již na jaře jsem upozorňoval, že právní názor vyslovený senátem Městského soudu je nesprávný. Celý můj článek např. zde:

https://www.parlamentnilisty.cz/profily/JUDr-Bc-Richard-Pokorny-Ph-D-123343/clanek/Ve-jmenu-republiky-a-prav-obcanu-103715

Právě s argumentem, že nouzový stav neomezuje rozhodovací působnost ministerstva, se ztotožnil i NSS.

Tento jarní rozsudek vynesl Městský soud na základě žaloby advokáta Dostála, kterého nejdříve poučil jak může žalobu upravit, a poté jí vyhověl. Soudce Výborný s velmi důležitým výrazem ve tváři v záři televizních kamer tehdy sdělil národu svůj právní závěr o roli práva v protiepidemických opatření, z něhož vyplývá v přeneseném významu asi tolik, že dám-li určitý dokument do zelené obálky, je neplatný, ale dám-li ho do červené, bude platný, přičemž takovýto nedostatek formy je pro něj dostatečným důvodem ke zrušení opatření na ochranu zdraví a životu obyvatel. NSS nyní řekl, že úvaha o barvách obálek byla toliko konstrukcí soudu soudu, a nemůže být podkladem zhodnocení zákonnosti daného postupu. Právě tento rozsudek soudce Výborného byl u počátku rozvratu společenské morálky v jarním boji proti koronaviru. V době, kdy byla společnost ještě v podstatě jednotná, solidární a odhodlaná proti šíření nemoci bojovat, a díky tomu jsme skutečně byli best in covid. V době, kdy lidé děkovali zdravotníkům, nakupovalo se důchodcům, studenti nabízeli pomoc potřebným.

Opoziční politici a kupodivu i někteří (snad nezaujatí) odborníci se na jaře předháněli v poklonkování rozsudku Městského soudu. Kupř. expředseda KDU-ČSL Marek Výborný dokonce v médiích tvrdil, že rozsudek jeho bratra je "k vládě velmi vstřícný". Europoslanec Zdechovský si byl jist, že "vláda rozhodla protiprávně". Někteří další zástupci opozice dokonce vyzývali k rezignaci ministra zdravotnictví, či ještě lépe k demisi celou vládu. Všichni rádi přehlíželi, že proti rozsudku je možné podat kasační stížnost,  tj. že nemusí být definitivní. Asi jako návrh zákona, který schválila PS, ale ještě se jím bude zabývat Senát, tj. prozatím není definitivní.  Bývalý ústavní soudce a děkan FPR ZČU Stanislav Balík tehdy označil rozsudek za "excelentní dílo" dosahující kvality nejvyšší instance ve správním soudnictví a vyjádřil pochybnosti nad možnostmi úspěchu kasační stížnosti. Pan děkan se také zjevně mýlil. Více k těmto výrokům např. zde:

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-koronavirus/642028/kdo-je-muz-ktery-zarizl-opatreni-vojtechova-resortu-bratr-exsefa-kdu-csl-vyborneho.html

Jedovaté plody sociopatologického absolutního individualismu v přístupu k epidemii sklízíme bohatě celou zimu. Díky rozeštvání společenské morálky lidmi typu Klause, pravicovou opozicí  a reakcí veřejnosti na právní dokumenty jako byl rozsudek soudce Výborného jsme v boji s covid jednou z nejhorších zemí na světě s nejvyšší úmrtností, přičemž při pohledu na nynější stav nemocnic už skutečně asi téměř každý vidí, do jaké katastrofy jsme se dostali. Její příčinou je zaměňování svobody se svévolí (tj. každý si může dělat co chce bez ohledu na ostatní), lhostejnost k umírání našich spoluobčanů (umírat je přece normální, a když se to kvůli covid někomu stane o pár let či dokonce desítek let dřív než jinak, je to jeho problém), priorita ekonomiky před epidemiologií (lidé umírat můžou, hlavně ať "neumírají" firmy) a budování představy o státu coby zlému démonovi, který chce ubližovat hodným, rozumným a odpovědným lidem (tj. stát nedělá opatření aby chránil právo na život a zdraví občanů, ale aby potlačoval právo jet lyžovat či cvičit v posilovně).

Nejhorší situace nastala tehdy, když si společnost prostě zvykla na to, že se denně umírá nejvíc od 2. světové války a v nemocnicích je peklo pro zdravotníky i pacienty. A když lidé dospěli k závěru, že dokud se nemoc či smrt nedotýká jich či jejich nejbližších, není vlastně tak hrozná. Hlavně, aby bylo kam jít na pivo a otevírat zemi s Trikolorou. Stát přece není oprávněn kvůli ochraně života a zdraví nikoho v ničem omezovat, jinak přijde advokát Dostál či akademik Kysela, a něco "kyselého" na tom už najdou. A při troše snahy se pak najde i soudce, který takovou nehoráznost promění v rozsudek.

Svoji "společensky odpovědnou" roli sehráli mnozí advokáti též ve snaze podněcovat všechny penězuchtivé podnikavce k žalobám proti státu za cokoliv, z čeho by snad šlo vytřískat nějaké peníze. Skoro to už připomíná nemocnice v USA, kde advokáti posedávají v čekárnách nemocnic a loví pacienty s cílem přesvědčit je k žalobám proti nemocnici za všechno možné, třeba za křivý steh na operační ráně nebo nedostatečně velká prsa po plastice. Našimi "koronavirovými" advokáty je zcela přehlíženo, že ratiem jednání státu rozhodně není nikomu škodit, ale chránit zdraví a životy lidí. Stát při této snaze samozřejmě nasekal spoustu chyb. Většinu z nich pod hrozbou věčného vyhrožování podnikatelů žalobami, vydíráním pravicovou opozicí či vyřváváním demonstrantů na náměstí, že covid neexistuje. Advokátům hájícím takové chování jako "projev svobody" je možná jedno, jestli budou umírat lidé, hlavně když se zlaťáky posypou. A jiní jsou možná ještě zvrácenější pokud se skutečně domnívají, že je opravdu legitimní obětovat zdraví a životy jedněch pro právo lyžovat druhých.

Není tajemstvím, že opozice je řadu let frustrovaná z neschopnosti svrhnout Babiše a dostat se k moci. Čím víc je frustrovaná, tím zoufalejší kroky podniká. Někteří představitelé opozice jsou touhou vládnout tak posedlí, že klidně zneužijí i nynější koronavirouvou katastrofu k boji proti vládě dokonce za cenu, že to přinese další nárůst počtu zemřelých (neprodloužení nouzového stavu) či vládě vyčítají rozjetou epidemii, když předtím sami dělali vše proto, aby se rozjela. Vzpomeňme na ty nenávistné projevy v PS, na sociálních sítích či absurdní veselice na Karlovo mostě. Chování opozice je jako nadávat hasičům, že požár moc hasí, aby je následně obvinili, že dům se rozhořel.

Rád bych nyní slyšel všechny ty pirátské Dostály, trikolorové Koudelky a kyselé Kysely, jak hodnotí nynější verdikt NSS. A jsem zvědav, jak se soudce Štěpán Výborný vypořádá s právním názorem NSS, kterým se v novém rozhodnutí bude muset řídit, ať již to konvenuje s jeho přáním či nikoliv. Bohužel, ať už jakkoliv, zemřelým to životy nevrátí...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama