JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2020 9:09:00

Nelze oddlužit fakultní nemocnice a na krajské nemyslet

Nelze oddlužit fakultní nemocnice a na krajské nemyslet

Krajští zastupitelé se rozhodli finančně podpořit 4 krajské nemocnice – v Ivančicích, Vyškově, Břeclavi a Kyjově – celkovou částkou ve výši 26 milionů korun.

 Nemocnice se potýkají v souvislosti s ukončeným nouzovým stavem ohledně nemoci COVID-19 s ekonomickými problémy.

Jak uvedl hejtman Bohumil Šimek, příspěvek na provoz ve výši 8 milionů korun směřuje do Nemocnice Vyškov a také do Nemocnice Ivančice, 5 miliony korun pak kraj podpoří fungování Nemocnice Kyjov a Nemocnice Břeclav. „Tyto příspěvkové organizace se začaly potýkat s tíživou finanční situací, a s tím související platební neschopností. Příčinou je podfinancování úhrad od zdravotních pojišťoven, které trvá již z minulých let. Cash flow organizací se dále zhoršil i vlivem nárůstu mzdových nákladů, které nebyly kompenzovány zvýšenými příjmy od zdravotních pojišťoven a příspěvkové organizace na tato zvýšení musely použít své úspory. V současné době tyto organizace vyčerpaly veškeré rezervy a možnosti snížení nákladů a zvýšení jejich výnosů. Toto je tedy pomoc krajskému zdravotnictvím z našeho rozpočtu, ale stále trvám na tom, že ta primární pomoc by měla přijít systémově ze strany státu. A je to aktuální téma všech hejtmanů pro jednání s vládou. Nelze oddlužit fakultní nemocnice a na krajské nemocnice nemyslet, protože společně tvoří celý zdravotnický systém v regionech,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Podle radního Milana Vojty byl výrazným zásahem do hospodaření nemocnic také nouzový stav v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19. „Nemocnicím musíme jako zřizovatel pomoci, ale v letošním roce určitě nepůjde o konečnou částku. Zásadní bude postoj státu a zdravotních pojišťoven. Nemocnice musely vynaložit značné náklady na zvládnutí této situace. Dané náklady jsou zejména platového charakteru, ale zvýšené jsou i náklady na nákup osobních ochranných prostředků, potřebného vybavení, nákladů na úklid, dezinfekci prostor a podobně, stejně tak dodavatelé začali zdražovat služby a dodávky,“ upřesnil radní Vojta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama