JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2019 12:17:00

Vláda to s nominačním zákonem myslela dobře, ale dopadlo to jako vždy

Vláda to s nominačním zákonem myslela dobře, ale dopadlo to jako vždy

Senát řešil vládní návrh tzv. nominačního zákona, který má za cíl určit jasná pravidla pro obsazování vedoucích pozic ve společnostech s majetkovou účastí státu.

 Kvůli nedokonalosti předkládané novely připravil senátor Zdeněk Hraba pozměňovací návrhy, které mají přispět k lepšímu fungování novely v praxi. Senát následně oba pozměňovací návrhy přijal.

Senátor Zdeněk Hraba předložil pozměňovací návrh, který je primárně legislativně-technického charakteru, díky kterému dochází k upřesnění otázky střetu zájmů, kdy si nově vyžaduje, aby nebyl daný nominant ve střetu zájmů po celou dobu výkonu funkce, a nikoliv pouze ke dni jmenování.

„Vládní návrh nominačního zákona podle mého názoru nejlépe vystihuje citát bývalého ruského premiéra Černomyrdina - "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždy." S ideou nominačního zákona souhlasím, nicméně pravidla musejí být nastavena tak, aby fungovala i v praxi,“ komentuje vládní návrh senátor Hraba (STAN).

„Návrh předložený vládou by mohl svádět k účelovému výkladu, že střet zájmů nemusí být dán pouze v den jmenování. Dále dochází k vypuštění zákazu střetu zájmů z fáze výběrové, neboť reálně by se tak podstatně zúžil okruh možných kandidátů – je totiž velmi pravděpodobné, že většina kvalitních uchazečů bude právě v okamžiku podání přihlášky ve střetu zájmů, jelikož logicky pracují v daném oboru,“ říká senátor Hraba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama