JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2020 13:57:00

Na rozdíl od Polska jsme nikdy nedělali účelové politické změny

Na rozdíl od Polska jsme nikdy nedělali účelové politické změny

Komentář na facebookovém profilu k přirovnání polské reformy justice k české

 Tady je jasná odpověď pro polského europoslance Patryka Jakiho, který ve středu na plénu Evropského parlamentu přirovnával kontroverzní reformu justice v Polsku k reformě justice v České republice.

Jako exministr spravedlnosti, který měl reformu české justice na starosti, jsem se musel proti takovému srovnání ohradit a jasně říct, že na rozdíl od Polska jsme nikdy nedělali účelové politické změny, které by podkopávaly právní stát a jakkoliv ohrožovaly nezávislost justice.

Zákon snižující důchodový věk u soudců, který prosadila polská vláda, loni odsoudil i Soudní dvůr EU, když konstatoval, že je v rozporu s unijním právem.

Stále věřím, že polský parlament pochopí, že i v postkomunsitické zemi je možné reformovat justici, a přitom respektovat principy právního státu. My jsme totiž v České republice dokázali, že to možné je.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama