JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2010 13:09:00

Veřejnost může činnost soudů opět lépe kontrolovat

Veřejnost může činnost soudů opět lépe kontrolovat

Ministerstvo spravedlnosti spouští veřejný portál infoData.

Ministerstvo spravedlnosti v těchto dnech uvádí do provozu statistický portál infoData, který umožňuje přístup široké veřejnosti k soudním výkazům a statistikám. Jeho hlavním cílem je na jednom místě přehledně prezentovat všechny důležité informace o justici a tím přispět k její větší otevřenosti.

Hlavními dokumenty zveřejňovanými na portálu infoData jsou přehledy činnosti soudů a státních zastupitelství sledující nápad a stav vyřizování věcí na jednotlivých soudech a státních zastupitelstvích (stejně tak i množství nevyřízených věcí a jejich délku), dále například statistické ročenky vyhotovované z pravomocně skončených věcí (např. v trestním, civilním, opatrovnickém či insolvenčním řízení).

„Největším přínosem nového portálu je možnost veřejné kontroly činnosti soudů a státních zastupitelství a zpřístupnění všech statistických údajů na jednom místě a prostřednictvím internetu," uvádí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Samozřejmostí je také aktuálnost vystavovaných dokumentů; na portálu se objeví nejpozději do deseti dnů od skončení vykazovaného období," dodává Pospíšil.

"Věřím, že spuštění služby infoData potvrdí snahu justice po otevřenosti a přispěje tak k posílení důvěry v rozhodování soudů," doplňuje předsedkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová.  

Pro justici znamená portál infoData zejména jednotný systém statistik, zcela automatizovaný sběr dat bez nutnosti lidského zásahu a centralizaci statistických výstupů na jednom místě.

Veronika Ludvíková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama