JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2012 18:51:42

Proč jsem nepodpořila církevní restituce?

Proč jsem nepodpořila církevní restituce?

Ve středu 15. srpna 2012 Senát PČR dlouhých 10 hodin projednával návrh zákona o „ církevních restitucích“.

Po  vyslechnutí všech argumentů pro i proti návrhu zákona a zejména po předchozím prostudování jeho obsahu, po přečtení mnoha názorů  z řad odborníků,   jsem se zcela svobodně, jako senátorka bez politické příslušností, v podzimních senátních volbách kandidující jako nezávislá za SPOZ rozhodla nepodpořit tento návrh a hlasovat proti němu.

Nepodpořila jsem církevní restituce zejména pro jejich odlišný  a nespravedlivý přístup k restituentům, fyzickým osobám, kterým se vracel majetek po roce 1990. Ať již podle zákona o Mimosoudních rehabilitacích nebo podle zákona o Půdě.

Při stanovení a výpočtu finanční náhrady bylo u církevních restitucí použito průměrných cen nemovitého majetku. Při vydávání restituentům, fyzickým osobám byl výpočet prováděn dle vyhlášky. Např. orná půda byla pro církve  oceněna částkou 44,50 Kč za 1 m2, finanční náhrada stanovená pro restituenty fyzické osoby částkou kolem 10,- Kč za 1 m2. Lesní pozemek byl oceněn u církví pro výpočet finanční náhrady částkou 27,70,- Kč za 1 m2, u restituentů fyzických osob částkou okolo 9,- Kč za 1 m2.

Rovněž způsob výplaty finanční náhrady církvím  je projevem dalšího znevýhodnění restituentů, fyzických osob – jim bylo v hotovosti vyplacena pouze částka 30 tis. Kč podle zákona o Mimosoudních rehabilitacích resp. 10 tis. Kč podle zákona o Půdě.

Na závěr připomínám, že celková finanční náhrada, která bude podle tohoto zákona církvím vyplacena, bude činit 59 mld Kč.

JUDr.Jiřina Rippelová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama