JUDr. Jiřina Rippelová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2012 10:51:37

Šumavské sklo v Senátu

Šumavské sklo v Senátu

Kancelář Senátu a Muzeum Šumavy v Sušici pořádá pod záštitou senátorky Jiřiny Rippelové výstavu s názvem Stříbrná krása, sklo ze sbírek Muzea Šumavy v Sušici.

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 12. března ve 14 hodin, v neděli 4. března je možno si ji prohlédnout naposledy. Otevřeno pro veřejnost je denně od 10 do 16 hodin, vstup volný.

Na výstavě, která se koná ve Výstavní síni Senátu,  bude k vidění celkem stovka exponátů. Zastoupeny budou malé i větší pohárky, hrnečky,  misky, sošky, svícny i vázy.  Nejstarší výrobky pocházejí ze 60. let 19. století, nejnovější jsou z produkce firmy Crystalex z let 2000 - 2006. Nejmenší pohárek je vysoký necelých 10 cm, vystaveny budou ale také luxusní svícny vysoké téměř 70 cm a unikátní velmi dekorativní váza, vyrobená v 60. letech 19. století ve sklárně v Anníně a vysoká téměř  65 cm.
 
Návštěvníci mohou obdivovat i dvě stříbřené vázy, které patří k nejluxusnějším dochovaným předmětům ze stříbřeného skla v Evropě. Samotná historie těchto váz je velice zajímavá. V roce 1864 se na Šumavě konala slavná svatba. Mladí manželé, ženich Josef Eduard Schmid a nevěsta Anna Kraliková, pocházeli z významných a bohatých šumavských sklářských rodů. Svatebním darem dostali také dvě bohatě dekorované stříbřené vázy, vyrobené na Šumavě. Mladému páru se postupně narodily tři dcery, z nichž jedna dostala od matky zmíněné vázy jako svatební dar. Vázy se spolu s rodinou dostaly časem  až na Slovensko a po další desetiletí byly v rodině předávány jako svatební dar vždy nejstarší dceři. Vystřídalo se celkem šest generací, než vázy získala jejich poslední majitelka, od které je Muzeum Šumavy v říjnu 2008 po téměř čtyřletém jednání zakoupilo. Luxusní stříbřené vázy se tak po téměř 150 letech vrátily na Šumavu.

Výstavní síň Senátu naleznete v areálu Senátu, Valdštejnské náměstí 4,  Praha 1.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama