JUDr. Marie Nedvědová

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2013 18:00:00

Ošidná policejní statistika

 Ošidná policejní statistika

Podle zprávy ministerstva vnitra o bezpečnosti a veřejném pořádku v České republice bylo Policií České republiky v loňském roce zjištěno asi 300.000 trestných činů, což je údajně nejméně za posledních 20 let.

Tuto skutečnost pochopitelně autoři zprávy neopomněli zdůraznit, na rozdíl od dalšího údaje, kterým je právě objasněnost. Z uvedeného počtu trestných činů bylo totiž objasněno pouze kolem 120.000,  což je přibližně 40%! Navíc i při snížení počtu zjištěných trestných činů jejich objasněnost oproti předchozímu roku opět poklesla.  Nejnižší počet objasněných trestných činů je přitom u majetkových trestných činů, kde pachatel byl zjištěn pouze v každém pátém případě. Přitom zpráva uvádí, že majetková kriminalita, která tvoří pravidelně kolem šedesáti procent veškeré trestné činnosti, stále klesá.

 Obávám se však, že spíše klesá počet trestních oznámení, neboť při tak nízké pravděpodobnosti, že bude skutečně zjištěn pachatel trestné činnosti, většina poškozených raději trestnou činnost neoznamuje, aby se tak vyhnula podle jejich názoru zbytečným formalitám spojeným s výslechem na policii, ohledáním místa činu, opatřováním dokladů o poškozených věcech či lékařských zpráv a podobně, zejména když už mají negativní zkušenosti v tomto směru z minulosti. Takže nějaký zázračný obrat v rozsahu trestné činnosti se podle mého názoru nekoná, spíše chybí důvěra občanů v práci policie.
 Přitom právě stav policie má na snižování objasněnosti trestné činnost výrazný vliv. Snižují se počty policistů, jejich odbornost, neustále dochází k různým reorganizacím, které práci policie výrazně narušují. O odchodu řady zkušených policistů z nejrůznějších důvodů, ať již finančních či osobních, ani nemluvím. Ale závěry uvedené zprávy jsou do určité míry pochopitelné – každá liška chválí svůj ocas. A statistika vždy může ukázat to, co kdo potřebuje a chce.
 Marie Nedvědová, poslankyně PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama