JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2019 6:31:00

I polská strana si uvědomuje důležitost lokality Králicka

I polská strana si uvědomuje důležitost lokality Králicka

Jednou z možností pro rozvoj příhraničních oblastí je program Interreg V-A Česká republika-Polsko.

V rámci jednání Monitorovacího výboru programu bylo schváleno k finanční podpoře 15 projektů, zaměřených na cestovní ruch, za více než 18 milionů eur a tři projekty destinačního managementu za 1,5 milionu eur.

  Nejvýznamnějším projektem je vybudování nové rozhledny na Králickém Sněžníku, což přispěje k dalšímu turistickému rozvoji této oblasti. Partnery tohoto je projektu jsou gmina Stronie Slaskie a město Králíky.

Rozhledna na Králickém Sněžníku nahradí původní rozhlednu s turistickou chatou, která byla zbourána v 70. letech. „Pro nás je tato aktivita jednoznačným signálem, že si i polská strana uvědomuje důležitost celé lokality Králicka, kterou se v posledních letech podařilo pozvednout na jedno z nejvýznamnějších zimních i letních středisek. Rozhledna na Králický Sněžník jednoznačně patří a pevně věřím, že se po schválení dotace podaří celou akci za čtyři miliony eur úspěšně zrealizovat. Příspěvek evropských fondů v tomto případě činí 3,5 milionu aur, což je 85 procent nákladů za všechny aktivity zahrnuté do projektu, jehož partnerem je na české straně město Králíky. Zde bude vybudováno turistické informační centrum, což opět výrazně posune komfort pro návštěvníky oblasti,“ řekl hejtman Martin Netolický.

  Ve výzvě pro prioritní osu 2 (Rozvoj potenciálu přírodních a kulturních zdrojů pro podporu zaměstnanosti) bylo předloženo celkem 72 projektů s celkovou požadovanou výší dotace přes 90 milionů eur. Kontrolou přijatelnosti prošlo 47 projektů, k financování bylo Monitorovacím výborem doporučeno již zmiňovaných 18 projektů s celkovou požadovanou výší dotace přes 20 milionů eur. „Velice mě těší, že uspěly všechny projekty žadatelů z Pardubického kraje. Díky podpořeným projektům Kladsko-Orlicko-Sněžník, Industriální památky příhraničí se otevírají veřejnosti, Na hranici na hraně se můžeme těšit na výstavbu návštěvnického centra v Králíkách, na obnovu rozhledny na Králickém Sněžníku, na nové muzeum industriální techniky v Žamberku, na Bike areál Moravská Třebová a na adrenalinovou překážkovou dráhu pro cyklisty v Dolní Moravě. Realizace projektů Hrady a zámky nás spojují a Pokladnice zážitků - příběhy tajemství a společné historie přispěje k propagaci přírodních a kulturních atraktivit Pardubického kraje,“ uvedl René Živný, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch a sport.

Monitorovací výbor dále rozhodl o přerozdělení nevyčerpaných finančních prostředků pro šest náhradních projektů z předchozí výzvy v hodnotě přes 3 miliony eur. S největší pravděpodobností bude takto podpořen i projekt města Letohrad Nimptsch nás spojuje, který se zaměří na vytvoření trasy z Letohradu do Niemczy, revitalizaci zámeckého parku v Letohradu a rekonstrukci budovy historické bašty v Niemcze.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama