JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2020 17:02:00

Novela stavebního zákona nebyla dostatečně předjednána

Novela stavebního zákona nebyla dostatečně předjednána

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý navštívil Pardubický kraj. S hejtmanem Martinem Netolickým jednal primárně o problematice novely stavebního zákona.

 Hejtman dlouhodobě návrh Ministerstva pro místní rozvoj kritizuje, s tím, že se mimo jiné jedná o velký krok do neznáma s velkými finančními náklady a bourá se zavedený model. Podle hejtmana by bylo nyní nejlepší přistoupit k celému záměru znovu od začátku se zapojením všech dotčených hráčů.

„Připravovaná reforma jde jednoznačně proti trendům posledních dvaceti let, kdy jsme se jako Česká republika zavázali k uspořádání veřejné správy na základě principu subsidiarity, tedy výkonu veřejné správy co nejblíže občanům. Po vlně kritiky a nesouhlasu ze strany obcí, krajů a zájmových organizací má v návrhu dojít ke změnám tak, že pracovníci odpovědní za stavební řízení na úrovni obcí nebudou převedeni do nového státního úřadu. Na krajích by však tento stavební úřad vzniknout měl, což by znamenalo vyčlenění konkrétních pracovníků ze struktury úřadu. Pro ty však i podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nejsou odpovídající prostory,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten v rámci jednání upozornil na celou řadu dalších problémů tohoto návrhu. „Ministerstvo vnitra nedávno vyčíslilo jednorázové náklady na zavedení systému až na 32 miliard korun s ročními náklady na provoz až tři miliardy korun. Důležité je také mít na paměti, že reálně hrozí zastavení stavebního řízení na několik měsíců namísto toho, abychom celé řízení urychlili. Osobně bych se zaměřil na závaznost metodiky, digitalizaci řízení, ale především na důkladnou celospolečenskou debatu se zapojením regionálních a místních samospráv. Bohužel se od počátku tlačí na pilu a současná debata je toho výsledkem,“ sdělil hejtman Netolický.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama