JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2019 6:35:00

Obnovení těžby u Lohenic a Mělic by mohlo nevratně poškodit celou lokalitu

Obnovení těžby u Lohenic a Mělic by mohlo nevratně poškodit celou lokalitu

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Přelouč.

 Nejprve jednal se starostkou města Irenou Burešovou a následně s dalšími starosty v celé širší oblasti Přeloučska a Bohdanečska, jelikož v okolí Lohenic a Mělic plánuje soukromý investor obnovení těžby písku. Obce mají strach nejen ze zničení rekreační lokality, ale také velkého zvýšení nákladní kamionové dopravy.

„Lokalita Mělic a Lohenic je pro celé široké okolí velmi významná z hlediska rekreačních aktivit. Tento záměr by měl z mého pohledu velmi neblahý vliv na celou lokalitu Bohdanečska a Přeloučska. Nejedná se však pouze o rekreaci, ale především o životní prostředí a silniční infrastrukturu v celé širší oblasti, protože zdejší silnice rozhodně nejsou stavěné na to, aby po nich jezdili těžké kamiony s pískem, jejichž váha se pohybuje až okolo 40 tun. Podobnou neblahou zkušenost máme z České Třebové, kdy trasa přes Semanín byla poškozena zvýšeným provozem kamionů,“ řekl hejtman Netolický, který vyslyšel přání starostů obcí k otevření širší debaty o připravovaném záměru.

„Celá oblast je v tuto chvíli v územním plánu vedená jako les a není tam plánována žádná těžba. Z toho je nutné vycházet. V rámci procesu EIA jsou navíc v tuto chvíli evidovány přibližně dva tisíce faktických podnětů a připomínek. V první etapě těžby je předpokládáno postižení přibližně 62 hektarů lesa, přes který vede při povodních jediná úniková cesta z Lohenic směrem na Výrov. Celkově záměr počítá s plochou 121 hektarů lesa,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že v nejbližší době iniciuje jednání s báňským úřadem a vyžádá si jeho stanovisko k tomuto ložisku.

„Jako Spolek obcí a občanů proti těžbě štěrkopísku v Lohenicích vidíme zcela zásadní problémy spojené s plánovanou těžbou v oblasti bezpečnosti, ochrany přírody, zvýšení prašnosti a hluku, snížení hladiny podzemních vod a nevratného poškození krajiny. Není přeci možné, aby předložené studie zcela ignorovaly jedinou únikovou cestu Lohenických občanů při povodních, neobsahovaly jakékoliv hydrogeologické průzkumy a odepsaly zvláště chráněné druhy živočichů a rostlin,“ řekl předseda spolku Aleš Prokopec s tím, že sama vzdálenost plánované těžby k obci Lohenice od 50 do 200 metrů by znamenala pro místní enormní zátěž. Zkušenost již loheničtí mají a to s těžbou písku, která byla na nedalekých písnících Mělice I a II před 30 lety ukončena.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama