JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2022 13:05:00

Sociální politika Pardubického kraje může jít příkladem pro ostatní kraje

Sociální politika Pardubického kraje může jít příkladem pro ostatní kraje

Hejtman Martin Netolický jednal s předsedkyní sociálního výboru Zastupitelstva Zlínského kraje a bývalou senátorkou a poslankyní Alenou Gajdůškovou.

Řeč byla především o fungování sociálních služeb, rodinné politiky či sociálním podnikání v Pardubickém kraji a možnost inspirace pro Zlínský kraj.

Velkým tématem debaty byla transformace pobytových sociálních služeb a transformace péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji. „V posledních letech se nám podařilo opustit klasická velká pobytová zařízení, která se často za minulého režimu nastěhovala do hradů a zámků. Také díky přispění evropských fondů jsme klienty, jejichž zdravotní stav to umožňuje, přestěhovali do menších rodinných kolektivů, a to do nájemních bytů či rodinných domů, kde je potřebná péče zajištěna našimi příspěvkovými organizacemi. Takto jsme v posledních letech opustili například hrad Rychmburk, zámek Bystré, či z velké části zařízení ve Slatiňanech,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický, který Alenu Gajdůškovou seznámil také s fungováním krajských dětských domovů a dětských center.

Hejtman hovořil také o víceletém financování sociálních služeb v Pardubickém kraji či problematice státního rozpočtového provizoria, které je pro financování sociálních služeb velkým problémem.

Pro Alenu Gajdůškovou bylo cílem návštěvy Pardubického kraje především načerpání zkušeností a jejich možná aplikace ve Zlínském kraji. „Z fungování sociálních služeb a rodinné politiky Pardubického kraje jsem dlouhodobě nadšena a byla bych ráda, pokud by se z této dobré praxe dalo čerpat nejen v našem Zlínském kraji. Projekty Pardubického kraje včetně zapojení do projektů Rodinné pasy, Senior pasy, ale i v rámci sociálního podnikání či dobrovolnictví vnímám jako velmi užitečné,“ řekla Alena Gajdůšková, která byla mezi lety 2002 a 2014 senátorkou a v letech 2017 až 2021 poslankyní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama